Vraag:
Hoe zorg ik ervoor dat mijn boor perfect verticaal staat voordat ik een gat in mijn bureau snij?
Niall C.
2015-03-17 23:31:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik wil een gat in mijn bureau maken (3/4 inch multiplex van meubelkwaliteit met eikenfineer) om kabels door te voeren. Ik gebruik een gatenzaag en mijn accuboormachine. Aangezien dit erg zichtbaar is, wil ik er zeker van zijn dat het gat perfect verticaal is, en dat ik het bij de eerste poging goed doe.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de boor correct is gebogen? Moet ik dit zelfs proberen met een handboormachine? Zo nee, welk gereedschap moet ik dan gebruiken?

Is de rand van het triplex niet ook zichtbaar? Ik gebruikte http://www.woodcraft.com/Product/149803/1-12-Cable-Management-Plastic-Grommet-Black.aspx in een vergelijkbare situatie, waardoor de verticaliteit minder kritisch is.
Realistisch gezien zal niemand het merken als het gat een paar graden afwijkt.
Ik zou ook een kabeldoorvoer overwegen. Het ziet er beter uit dan alleen een gat en verbergt ook enkele problemen die zich kunnen voordoen bij dit soort projecten.
De bekleding of doorvoertule is belangrijker dan het gat voor uiterlijk.
Acht antwoorden:
Adam Zuckerman
2015-03-18 03:52:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zag een video online, waarin een eenvoudige mal werd voorgesteld waarmee je rechtstreeks in een relatief vlak oppervlak kunt boren.

Neem een ​​vierkant stuk papier. Snijd vanaf het uiteinde van de stapel een wiggedeelte dat 90 ° in de wig ligt (het linkerbinnenvlak moet 90 ° van het rechterbinnenvlak zijn) en de wigvertex (de lijn in het midden van het verwijderde gebied) moet ook 90 ° van de onderkant van het blok verwijderd zijn.

Plaats de mal plat tegen het oppervlak dat u wilt boren, druk de boor vast tot aan de binnenhoek (het uitgesneden gebied) en boor weg .

Het kan zijn dat je er meerdere moet maken om verschillende maten bits te kunnen gebruiken.

Om een ​​eerste bit toe te staan, snijd je een gedeelte van de onderkant van de mal (zie het zijaanzicht afbeelding) met net genoeg ruimte voor het bit.

Het is mogelijk om deze mal te maken met het hoekpunt in een andere hoek. U kunt de mal maken zoals hierboven om een ​​perfect vierkante referentie te krijgen. Leid vervolgens het onderste vlak van de mal door een tafelzaag (of wat je ook hebt dat zal werken) om een ​​gehoekte wig vanaf de onderkant te scheren.

enter image description here

Simple Drill Straight Jig - top view

Simple Drill Straight Jig - side view

De inkeping is verwijderd in het zijaanzicht om een ​​voorloper (of vergelijkbaar) bit vrij te geven.

Deze oplossing werkt uitstekend voor eenvoudige toepassingen met rechte boortjes. Niet zo goed voor het gebruik van gatenzagen of voorbits.
Ik heb daarover nagedacht. U kunt een gedeelte van de onderkant afsnijden om ruimte te maken voor een van die stukjes. Ik zal de tekening updaten als ik de tijd heb.
Oh wow! Ik moet een forstner-bit gebruiken zonder mijn boormachine, omdat het werkstuk te breed is om in de pers te passen. Dit gaat mijn leven redden. (Of in ieder geval mijn project!)
Ik heb het bericht bijgewerkt met een link van een video die echt vertelt over die mal waarnaar je verwees.
@Matt Terwijl Izzy Swan een soortgelijke mal behandelt, was de video die ik zag van iemand uit Engeland.
Mijn slechte dan. Het heeft betrekking op hetzelfde blok. Voel je vrij om de bewerking ongedaan te maken. Ik dacht dat ik kon helpen.
Er is geen manier dat je de mal in dit antwoord met voldoende precisie kunt bouwen als je alleen basisgereedschap hebt (ik neem aan ... misschien heeft hij een decoupeerzaag of handgereedschap). In de video stelt hij voor om twee stukken dimensionaal timmerhout te gebruiken die zogenaamd echt vierkant zijn, ze te verplaatsen en dit te gebruiken om de boor te geleiden.
Met slechts een beitel en een goed vierkant kunt u extreem dicht bij "perfect" vierkant komen.
BrownRedHawk
2015-03-17 23:42:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In twee woorden: geleidegat

Als je een boormachine hebt met de handige waterpas, kan dit handig zijn. Lijn anders uw boor uit met iets dat lijkt op een snelheidsvierkant of timmermansvierkant (controleer meer dan 1 as) en boor vervolgens uw geleidegat. Niet alleen is het geleidegat gunstig, maar ik merk dat u hierdoor gewend raakt aan de opstelling / richting waarin u gaat boren.

Dit zal het meest helpen als u het soort geleidegat gebruikt met een centreerboor die uit de loop / schacht steekt.

Anders maken ze een soort mal die aan je handboormachine wordt vastgeschroefd en die een geleider en grondplaat vormt. Het creëert een pseudo-boormachine-achtig apparaat.

Als een extra bonus, als je vaststelt dat het geleidegat niet verticaal genoeg is, kun je er nog een heel dichtbij boren en het laatste gat ze allebei laten verzwelgen.
Ik heb dit MEERDERE keren gedaan, hoewel ik het nog niet wilde toegeven. Leuke toevoeging @FreeMan
Wie wil zeggen dat je het geleidegat niet kon maken met een kolomboormachine, ervan uitgaande dat er een beschikbaar was, zodat deze vervolgens met een handheld kon worden gebruikt (tenminste voor 90 graden)
Steven
2015-03-18 01:00:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een boorgeleider helpt u de vereiste hoek te behouden, in uw geval 90 graden loodrecht op het bureau. Deze zijn direct verkrijgbaar bij uw plaatselijke bouwmarkt of gereedschapswinkel.

Drill Guide http://www.homedepot.com/catalog/productImages/400/05/05534eb7-0230-4b1d-9f68 -f9297f412a6f_400.jpg

Ik kocht er een van deze jaren geleden en moet zeggen dat ik meer dan onder de indruk was. Ik had een aantal problemen, waaronder - a) het ding vierkant krijgen - b) ervoor zorgen dat het vierkant blijft - c) de boor moeilijk hanteerbaar maken met dit 14 "lange ding dat aan de voorkant hangt - d) volkomen nutteloos zijn in strakker spaties.
Elke afzonderlijke boorgids zoals deze die ik heb gezien, is ongelooflijk dun en bijna erger dan nutteloos. Ik denk dat de enige keer dat ik een boorgeleider als deze zou gebruiken, is wanneer ik voornamelijk rechte gaten door hout moet boren om bouten of houtdraadbouten in te plaatsen, voor zware framing. Ik zou niet op deze stijl van gids vertrouwen voor meubelkwaliteit.
Matt
2015-05-14 06:31:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zag een advertentie op een houtbewerkingssite en werd aan deze vraag herinnerd. Deze kwamen aan bod in andere antwoorden, maar ik wilde iets concreets toevoegen met een foto als hulpmiddel. Het volgende is een afbeelding van een boorgeleider. Dit zou worden gebruikt met uw gewone elektrische handboor.

Big Gator drill guide

U kunt zien dat de onderkant een hoek van 45 graden heeft, zodat u dit ook kunt gebruiken voor het boren op vierkant hoeken en zelfs op het oppervlak van een cilinder.

Dit zou het voordeel hebben dat het compact, betrouwbaar en herbruikbaar is. Ik ken geen andere fabrikanten, maar ik weet zeker dat ze er zijn. De site waar die foto vandaan kwam is: Big Gator Tools

Er zijn ook zogenaamde "Drill and Tap Guide Blocks".

Goedkoop zoals ik ?

Zal niet zo lang meegaan, maar het zou heel gemakkelijk zijn om hiervan een facsimile te maken met wat schroot en een kolomboormachine.

Ik heb deze, ze zijn elke cent waard. Ze passen uitstekend bij [boorstops] (http://www.amazon.com/Milescraft-5342-Drill-Stop-6-Piece/dp/B0055HPIWS/). Ze zijn een van mijn meest gebruikte tools. Met de bodem van 45 graden kun je ze ook gebruiken om in cilinders te boren.
Keith Procter
2015-05-28 11:53:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Breng het gewoon bijna verticaal en voeg een kabeldoorvoer toe. Hiermee kun je ongeveer 1/8 "afwijken in de grootte van het gat, en onder een hoek staan ​​zoals een dronken aap het heeft geboord, en het ziet er nog steeds geweldig uit.

enter image description here

Als verantwoordelijke huisdiereneigenaar moet u uw aap altijd uit de buurt houden van alcohol en elektrisch gereedschap!
Steve Scott
2015-03-21 17:38:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat ik zou proberen een geleideblok te maken door een doorgaand gat in een stuk dik materiaal te boren met de boormachine. Gebruik hetzelfde bit waarmee u in uw bureau wilt boren. Zoek vervolgens het blok op het bureau waar u het gat wilt hebben (registratiemarkeringen kunnen hierbij helpen) en klem of plak het met plakband vast. Gebruik het gat in het blok als een geleidehuls voor je bit terwijl je in het bureau boort. Zou prima moeten werken voor elk bit dat je in je boormachine kunt gooien. De dikte van het blok zal je snedediepte beperken, maar zodra het gat goed is begonnen, zou je het blok moeten kunnen verwijderen en het gat zelf als richtlijn moeten kunnen gebruiken als je verder moet boren.

Ik moet hieraan toevoegen dat je misschien - als het mogelijk is - een soort steunbord aan de onderkant van het bureau wilt klemmen. Voorkomt dat het oppervlak versplintert en uitbreekt als de boor erdoorheen komt. - Steve S.
saltface
2015-03-17 23:40:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gewoonlijk is het snijvlak van een gatenzaag voldoende om een ​​goede referentie voor verticaliteit te geven. Als je je echt zorgen maakt, ga dan naar de "draagbare boorhandleiding" voor een aantal producten die kunnen helpen.

Dit werkt niet goed met gatzagen, maar als je een eenvoudig draai-bit gebruikt, een vijzelbit , enz. kunt u twee vierkanten op het bureaublad op 90 ° van elkaar plaatsen als visuele referentie.

LosManos
2015-05-28 15:30:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Monteer een schot in de roos aan de achterkant van de boormachine.
Vereist één keer configuratie.

http://ideas.selfelected.com/2011/12/laser-and- waterpas-voor-boren-in-rechte-hoek /Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...