Vraag:
Geluidsniveaus van apparatuur
Jasper
2015-03-18 22:10:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bieden fabrikanten van elektrisch gereedschap voor houtbewerking geluidsniveaus voor hun apparatuur in typische gebruiksscenario's?

Gereedschap voor houtbewerking kan erg luidruchtig zijn. Geluidsniveaus van 104 - 110 dB zijn gemeten in de praktijk. (Theoretisch wordt verondersteld dat de geluidsniveaus worden gemeten op een meter afstand van de bron van het geluid. Een meter is 3 '3 3/8 ".) Gehoorbescherming is nodig rond zulke harde geluiden.

Ik zou van fabrikanten van ventilatoren, stofopvangapparatuur en andere ventilatoren verwachten dat ze geluidsclassificaties voor sones geven. (1 sone = 40 dB. Een verdubbeling van het aantal sones is hetzelfde als een toename van 10 dB, dus 0,25 tonen = 20 dB en 4 tonen = 60 dB.)

Ik werkte vroeger in een winkel waar de luidste tool een winkelvacuüm was: / Eerlijk gezegd, het ding was een beest ... Maar de feitelijke DB-output op de meeste tools varieert van wat je met de tool doet. D.w.z. Het schaven van een breed smal bord creëert veel meer ruis dan iets schaven met een lijn van 2x4.
Uw vraag is mij onduidelijk. Vraagt ​​u zich af of fabrikanten van houtbewerkingsgereedschap überhaupt geluidsniveaus geven, of suggereert u dat de beoordelingen die ze wel geven onnauwkeurig zijn omdat de beoordelingen alleen betrekking hebben op de machines zelf die onbelast (en niet snijden) draaien? Sluit u bovendien stofopvangapparatuur en andere luchtbehandelingsmachines uit van de paraplu van elektrisch gereedschap voor houtbewerking? Want zo niet, dan is het antwoord op uw vraag simpelweg "ja".
Sommige vergelijkende beoordelingen vermelden relatieve geluidsniveaus voor een paar taken.
Ga ervan uit dat gehoor- en stofbescherming noodzakelijk zijn.
Drie antwoorden:
Damon
2015-09-20 16:32:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zitten een aantal misvattingen in uw vraag.

Allereerst vertaalt sone zich niet naar dB. Op geen enkele manier. Sone is een psychoacustische figuur die de hoeveelheid ongemak veroorzaakt door lawaai probeert te modelleren. Hardere ruis op andere (meestal lagere) frequenties, of zelfs dezelfde frequenties met verschillende harmonischen, kan heel goed een aanzienlijk lagere geluidsscore hebben.

dB daarentegen komt rechtstreeks overeen met de signaalsterkte, dwz hoeveel energie zit in de geluidsgolf. Dit is misschien niet wat ongemak veroorzaakt, maar het is wat doorslaggevend is of haarcellen beschadigd zijn of niet, en hoe snel (dat is wat gehoorbeschadiging veroorzaakt!).

De uitspraak "gehoorbescherming is noodzakelijk op deze niveaus "(104-110 dB) is ook verkeerd. Gehoorbescherming is al op veel lagere niveaus nodig.
Het belangrijke verschil tussen geluidsniveaus in het bereik van 80-90 dB en niveaus in het bereik van 100-110 is dat je er (af en toe) een kunt ondersteunen minutenlang zonder blijvende schade op te lopen, terwijl de andere binnen enkele seconden blijvende schade zal veroorzaken.

Voor langdurige blootstelling gemeten in tientallen minuten of zelfs uren (zoals u tijdens een middag houtbewerking zult hebben), hoort u bescherming is niet optioneel of iets dat alleen nodig is bij het hoogste geluidsniveau.

Met dat in gedachten wordt het eigenlijk een beetje onbelangrijk of een machine 90 of 95 dB heeft. Je hebt in ieder geval gehoorbescherming nodig.

Om nu de vraag te beantwoorden (of te proberen te beantwoorden)

In ieder geval in de EU bestaan ​​er veel bindende beperkingen voor elk type machine of gereedschap, zowel voor de toegestane hoeveelheid geluidsemissie als voor het meten en documenteren van de werkelijke niveaus. Er zijn verschillende regels voor binnen en buiten werk, en voor hobby en professioneel werk, dus over het algemeen is het zo ingewikkeld dat een gemiddeld persoon zonder een graad in de rechten niet zeker weet.
Mijn grasmaaier moet bijvoorbeeld voldoen aan 2005/88 / EG, waarin staat dat hij niet hoger mag zijn dan 80dB, en hij moet een sticker hebben met een certificaat dat zegt van niet. De betonverdichter die op de bouwplaats verderop op de weg wordt gebruikt, mag daarentegen 110dB hebben, maar mag dat uitzonderlijk overschrijden en heeft geen certificeringssticker nodig, hoewel hij evengoed buiten wordt gebruikt ( maar het is een andere klasse van gereedschap, en voor professioneel gebruik).

Aangezien het geluidsniveau ook afhangt van wat u aan een machine toevoert, zullen sommige machines alleen een "typisch" of "inactief" geluid hebben rating, waaraan u ten minste 10dB kunt toevoegen, zo niet 20dB tijdens gebruik.

In de praktijk kan de informatie moeilijk te vinden zijn (u zou verwachten dat u deze in de gegevensblad of de technische veiligheidsinstructies van elk product). U kunt de geluidsclassificatie echter meestal vinden als u er wat tijd aan besteedt. Goedkope fabrikanten zullen alleen het absolute minimum doen dat door de wet wordt vereist, betere fabrikanten geven u twee beoordelingen, een wanneer de machine inactief is en een wanneer hij door hout snijdt, en sommige specificeren een foutmarge (meestal 3dB).

Mijn stofafscheider heeft bijvoorbeeld een beoordeling van 71dB +/- 3dB, mijn invalfrees is 93dB +/- 3dB "onder normale omstandigheden" (het hangt af van wat voor soort bit, en wat voor soort hout je gebruik). Dat is ongeveer hetzelfde geluidsniveau dat gewoonlijk wordt gespecificeerd voor een processionele schaafmachine die niet wordt gebruikt.
Sommige fabrikanten lijken een legale manier te hebben gevonden om te voorkomen dat de geluidsclassificatie openlijk wordt gepubliceerd (er lijkt bijvoorbeeld geen manier te zijn om een geluidsniveau voor de Mafell Erika-serie, de bekendste professionele trek-duwzaag - behalve dat je er een bezit en eronder kruipt om de kleine sticker aan de onderkant te lezen).

Dus, om samen te vatten, hoewel je misschien geen beoordeling zult vinden voor de ene machine waarin je geïnteresseerd bent, zul je zeker een beoordeling vinden voor een vergelijkbare machine, die ongeveer in hetzelfde honkbalveld zal zijn.

BrownRedHawk
2015-03-19 00:34:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat het algemene antwoord hierop "Nee" is. Hoewel ik zeker weet dat hier enkele uitzonderingen op zijn (ik kon de geluidsclassificatie van de fabrikant niet vinden op routers, reciprozagen of cirkelzagen), wordt algemeen aanvaard dat elektrisch gereedschap lawaaierig is, en op basis van de taak verschillend zal zijn. bij de hand.

Er zijn echter enkele consumentenrecensies en rapportagegroepen die deze informatie voor een beperkt aantal producten kunnen hebben. Wanneer ik echter in mijn consumentenrapporten kijk voor sommige tools, was geluid geen factor die ze beoordeelden, afgezien van de incidentele verdwaalde opmerkingen over lawaai.

Speculatie: totdat er een soort staats- of federale regelgeving is die vereist dat fabrikanten hun geluidsniveaus voor apparatuur beoordelen en weergeven, ik betwijfel of ze dit zullen doen.

We hebben een winnaar: "Totdat er een soort staats- of federale regelgeving is die fabrikanten verplicht om hun geluidsniveaus voor apparatuur te beoordelen en weer te geven, betwijfel ik of ze dit zullen doen." Ik ben het 100% eens met deze beoordeling.
Even terzijde, kunt u zich voorstellen hoeveel zoiets als dit zou kunnen kosten om voor een bedrijf te implementeren? Ik hoop dat ik in de 'Sound Level Assessment'-branche zit als dit ooit werkelijkheid wordt.
PeterK
2015-09-20 10:55:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een fabrikant van elektrisch gereedschap kan geluidsinformatie verstrekken, hetzij vrijwillig, hetzij omdat de lokale regelgeving dit vereist.

In de Europese Unie is de machine vereist om de CE-markering te verkrijgen. fabrikant om het gemeten emissiegeluidsdrukniveau te verstrekken als het hoger is dan 70dB (A). Deze gegevens moeten in de producthandleiding worden gespecificeerd.

Als het bovenstaande elektrisch gereedschap of houtbewerkingsmachine zowel in uw regio als in de EU wordt verkocht (kansen voor bekende merken zijn goed, de EU is een markt met 500 miljoen mensen), zal de EU-versie van de gebruikershandleiding een goede bron zijn voor geluidsinformatie. Soms wordt dit ook weergegeven in de productspecificatie op de website van de fabrikant of distributeur, aangezien het een belangrijke eigenschap van het product is.

Zo bevat de handleiding van mijn Hitachi boormachine met CE-markering de volgende informatie:

De gemeten waarden zijn bepaald volgens EN60745 en verklaard in overeenstemming met ISO 4871.

Gemeten A-gewogen geluidsvermogensniveau: 104 dB (A)

Gemeten A-gewogen geluidsdrukniveau: 93 dB (A)

Onzekerheid KpA: 3 dB (A)

EU-handleidingen voor huishoudens apparaten, enz. specificeren vaak ruisinformatie, zelfs als deze minder is dan 70dB.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...