Vraag:
Hoe kan ik mijn project een rauwe, onafgemaakte look geven en het tegelijkertijd beschermen tegen water en fysiek misbruik?
drs
2015-03-17 21:19:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben een eiken tafelblad aan het creëren dat ongetwijfeld zal worden blootgesteld aan een bepaald niveau van fysiek misbruik (bijvoorbeeld borden die over het oppervlak glijden) en water (bijvoorbeeld glazen zonder onderzetter, morsen).

Is het mogelijk om dit hout zo af te werken dat het tegen deze elementen wordt beschermd, terwijl het toch een rauwe, onafgewerkte look geeft?

Ik heb in het wild tafels gezien die het uiterlijk hebben van I ' m na en worden blootgesteld aan veel misbruik. De tafels van dit plaatselijke restaurant zien er bijvoorbeeld bijna onafgemaakt uit en het water parelt niet alsof er een natuurlijke olie is aangebracht, maar er zijn geen watervlekken:

Unfinished restaurant tabletop with water enter image description here

Ik neem aan dat je mat polyurethaan al hebt uitgesloten?
@BrownRedHawk Ik zou "matte" uit de titel moeten verwijderen, ik bedoel eigenlijk onvoltooid
Wil je dat het er onafgemaakt uitziet EN aanvoelt? Of ziet u er gewoon onafgemaakt uit? Ik denk dat je het er onafgemaakt uit kunt laten zien door een matte vernis te gebruiken, maar het zal het gevoel zeker veranderen. Een afwerking op oliebasis (bijv. Minerale olie, tungolie, gekookte lijnolie) zal het gevoel niet veel veranderen, maar heeft een zeer slechte weerstand tegen beschadiging. Ik denk dat, als ik het me goed herinner, het oké is met water, maar regelmatig opnieuw moet worden aangebracht.
@dfife Ik ben meer bezig met het uiterlijk dan met het gevoel. Ik zie tafels in restaurants die beide bereiken. De volgende keer dat ik er een ben, zal ik een foto toevoegen. Het is moeilijk voor te stellen dat ze al hun tafels zo nu en dan opnieuw oliën. De afwerking ziet er zo rauw uit en de tafels hebben zoveel slijtage en water, ik weet niet hoe ze het doen ...
Hoe toegewijd ben je voor eiken? Er zijn houtsoorten die inherent bestand zijn tegen weer, rot en insectenschade en die onafgewerkt kunnen blijven ...
@keshlam Ik ben niet toegewijd aan eiken; Ik hoor graag oplossingen voor andere soorten.
De enige mogelijkheid van ceder - ik heb een cederhek rond mijn eigendom. Hoewel ik niet weet hoe het zou omgaan met gemorste wijn of andere dingen die meer vlekken maken dan water. Als u zich echter alleen zorgen maakt over water binnenshuis en incidentele slijtage, kan bijna alles onafgemaakt blijven en werken; water "vlekt" niet nadat het is verdampt. (Watervlekken zijn meer een probleem als u een afwerking heeft die op de lekkage reageert.)
Geen van deze antwoorden lijkt te zijn wat het OP wilde. De matte afwerkingen die ik heb gezien bij restauratie, enz., Voldoen aan de volgende criteria: - Ze verdonkeren het hout helemaal NIET. - Ze hebben GEEN natte look. Ze zijn rauw, droog. - hebben NUL glans. Geen glans. Het Redwood-voorbeeld is vrijwel het tegenovergestelde van wat ik dacht dat het OP zoekt. Het is donker en glanzend. :( Weet iemand hoe deze rauwe, droge look mogelijk is? Donkerder worden, helemaal niet glanzen, is NIET acceptabel.
Deense zeepafwerking kleurt het hout niet, maar geeft een zachte glans.
Heeft iemand ooit Woca olie wit geprobeerd voor een afwerking als deze? Op eikenhouten vloeren ziet het er precies uit zoals u het beschrijft.
Veertien antwoorden:
BrownRedHawk
2015-03-17 21:29:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om het oppervlak er zo ruw mogelijk uit te laten zien en te beschermen tegen water, raad ik minerale olie aan. Het voorkomt geen mechanische slijtage, maar ziet er natuurlijk en niet-glanzend uit zonder de glans (veel) te veranderen.

Omdat het klinkt alsof de OP vraagt ​​naar een tafel om aan te eten, is het andere leuke van minerale olie dat het voedselveilig is. Het nadeel is dat het vaak moet worden toegepast.
Het moet worden aangebracht en opnieuw worden aangebracht. Ik heb persoonlijk ondervonden dat er na een paar lagen vaak een verzadigingslimiet is waarbij het uiteindelijk maar eens per kwartaal of zo nodig is. Idealiter zou uw reinigingsregime één keer per maand 'minerale olie op de tafel' kunnen bevatten en dat zou ervoor zorgen.
ewm
2015-03-18 01:54:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een andere optie om te overwegen is wax. In dit geval is was van slagersblokjes een traditionele optie (die eetbaar / niet-giftig is, zoals de was op appels). Het heeft dezelfde beperkingen als de bovengenoemde minerale olie. Paste waxen zijn er ook in verschillende tinten die een onafgewerkte look achterlaten, maar een kleine aanpassing aan de kleur van de tafel mogelijk maken.

dfife
2015-03-19 20:34:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Op basis van je opmerking (dat wil zeggen, je bent meer geïnteresseerd in het uiterlijk dan in het gevoel), zou het aanraden om een ​​matte afwerking te gebruiken. Rich Lawrence stelde een poly op waterbasis voor, maar ik zou eigenlijk voor een poly (vernis) op oliebasis gaan. Poly's op waterbasis zijn niet erg krasvast (ik heb mijn eiken tafel eigenlijk afgemaakt met een waterbasis en moest deze binnen een paar maanden vervangen).

Een matte afwerking vermindert de reflectie die u anders zou krijgen van een glanzende afwerking, beschermt het hout meer dan een olie (tungolie, gekookte lijnzaadolie, minerale olie, enz.), en (zodra het is genezen) is voedselveilig. Afhankelijk van hoe geschuurd het oppervlak is, kan het zijn dat u het moet aanbrengen met een spuitpistool. Ik heb ooit geprobeerd teruggewonnen hout af te werken met een borstel en kreeg houtsplinters in mijn borstel, dus pas daar op.

Hieronder staat een voorbeeld van een doos die ik heb gebouwd voor het fotobedrijf van mijn vrouw. De binnenkant is geschaafd, dus het heeft een glad oppervlak. De randen en de buitenkant werden echter ruw gelaten en bedekt met een matte vernis.

Unfinished wood with a matte finish

Leuke doos. Mooie afbeelding!
user270
2015-04-01 08:56:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Terwijl tungolie, gekookte lijnzaadolie (BLO) en andere verhardende oliën enige bescherming bieden, bieden niet-uithardende oliën zoals minerale, olijfolie of plantaardige olie geen noemenswaardige bescherming. Hardende oliën bevatten harsen die een chemische reactie ondergaan (niet-omkeerbaar) in het hout. Uiteraard doen niet-uithardende oliën dat niet.

Veeg op afwerkingen zoals Deense olie of Arm-R-Seal zijn olie- en vernismengsels die in dunne lagen worden aangebracht, waardoor veel van het natuurlijke gevoel van het woord behouden blijft. Ze bouwen een dunne film op (in tegenstelling tot verhardende en niet uithardende oliën die dat niet doen) en dit beschermt tegen lichte slijtage en water. Ze geven het hout echter meestal wat kleur.

Niels
2017-03-18 16:34:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zal in het kort mijn achtergrond over dit onderwerp uitleggen. Ik leef volledig mee met uw wens om de natuurlijke houtlook en kleur in houtprojecten te behouden. In mijn ervaring houden de meeste houtbewerkers van de afgewerkte look. Telkens wanneer ik een houtbewerker hoor zeggen: "En nu voor het meest bevredigende deel: de afwerking" , heb ik persoonlijk het gevoel dat ik vaak een mooi modern ogend meubelstuk zal zien veranderen in een donkerbruine jaren 70 kast of tafel. Met andere woorden, het is een stijlkeuze en ik ben op dezelfde zoektocht geweest als jij.

Er is een relatief nieuwe optie die doet wat je zoekt, maar heeft een grote kanttekening . Nano-coating is een nieuwe technologie waarmee u in principe bijna elk oppervlak (inclusief hout) kunt coaten met een onzichtbare laag die vloeistoffen en vuil volledig blokkeert. Als ik onzichtbaar zeg, bedoel ik 100% onzichtbaar, dus het voegt geen glans toe en heeft geen effect op de kleur van het hout. Als u op YouTube zoekt op "Nano-coatinghout" , ziet u enkele voorbeelden. De grote kanttekening is dat er nog steeds weinig bekend is over mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Sommige onderzoekers hebben de moleculaire structuur van nanotechnologieën vergeleken met die van asbest. In sommige landen is het goedgekeurd voor veilig gebruik (in Duitsland wordt het gebruikt om luxe autoruiten waterafstotend te maken en wordt het gebruikt in stoffen) maar in de meeste landen wordt nog steeds onderzoek gedaan en is een sluitend resultaat over de gezondheidseffecten op de lange termijn juist niet beschikbaar. Ik heb thuis een fles maar die is nog gesloten. Ik durf het gewoon (nog) niet te gebruiken.

Elke andere afwerking heeft altijd effect op de kleur en glans van het hout. Sommige meer dan andere, zoals andere antwoorden suggereren. Zelfs merken met dezelfde afwerking kunnen verschillende impact hebben vanwege verschillende composities. De enige manier om erachter te komen wat het dichtst in de buurt komt van wat u zoekt, is door er veel op stukjes sloophout uit te proberen.

Wat betreft de restauranttafels in uw foto's, kan het zijn dat er een vernis is gebruikt die eigenlijk wat witte kleur bevat. Dat zou kunnen compenseren dat het hout donkerder wordt van de afwerking en het die meer onafgewerkte kleur geven.

Een andere optie zou kunnen zijn dat er een vernis is gebruikt die na uitharding weer een beetje is geschuurd om het die rauwe, stoffige look en feel maar met behoud van de beschermende eigenschappen.

Rich Lawrence
2015-03-18 00:51:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb onlangs een matte polyurethaan afwerking op waterbasis op een eiken tafel gebruikt. Het geeft een lichte amberkleurige tint maar is beschermend tegen water en alcohol.

glw
2015-03-22 01:36:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb Clark's Cutting Board Finish

gebruikt waardoor het hout er onafgewerkt uitziet dan al het andere dat ik ooit heb gebruikt. Toch maakt het het hout iets donkerder (alle afwerkingen doen dat). Zoals elke was, is het heel gemakkelijk om meer toe te voegen nadat het oppervlak een tijdje in gebruik is geweest. Het heeft een lekkere citrusgeur die na ongeveer 12 uur verdwijnt. Ik heb dit gebruikt op sommige speeltjes die ik heb gemaakt, omdat het gegarandeerd voedselveilig is.

Ik heb ook Watco Deense olie in de natuurlijke kleur gebruikt en het laat een vergelijkbare afwerking achter. Nogmaals, het maakt het hout een beetje donkerder - veel meer als het vers is, maar als het uithardt, komt het dicht bij de oorspronkelijke kleur van het hout. En, net als was, is het niet erg taai, maar als er krassen optreden, kun je heel gemakkelijk op een andere laag vegen, die in ongeveer 12 uur zal uitharden.

Drew Teague
2015-03-20 00:38:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb Tungolie gebruikt met goede resultaten. Het is licht beschermend. Houdt vocht grotendeels buiten. Als het hout van nature zacht is, doet het echter niet veel om ontsiering te voorkomen. Het maakt het hout het kleinste beetje donkerder, maar laat het er niet uitzien alsof het een afwerking heeft.

Hier is degene die ik heb gebruikt, laagglansafwerking: tungolie

Hier is een tafel waarop ik hem heb gebruikt. Teruggewonnen redwood, geschaafd.

enter image description here

Als je "tungolie-afwerking" hebt gebruikt, is dat anders dan tungolie. Tungolie-afwerking is meestal vernis + terpentine + tungolie. Zie https://www.canadianwoodworking.com/get-more/tung-oil-debunking-myths. Geciteerd: "... volgens Bob Flexner in zijn boek 'Flexner on Finishing', [tung oil finish is] echt een afveegvernis gemaakt met (misschien) een beetje tungolie, een hars en een thinner. '
Goed punt! Ik wist dit, maar vergat het toe te voegen aan mijn bericht.
Mooie tafel! Ik ben gewoon nieuwsgierig waarom je het dichtstbijzijnde bord niet hebt uitgelijnd met het witte houten gedeelte, zodat het overeenkomt met de andere 4 platen.
OSU55
2015-04-01 01:51:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een matte of platte poly op waterbasis geeft de look die het dichtst bij geen afwerking lijkt en biedt veel bescherming. Ik raad Target EM9000 aan. Het kan het hout een beetje nat laten lijken. Ik heb er niet op getest omdat ik altijd wat kleur in het hout wil hebben.

user3461
2017-03-19 08:18:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U kunt polyethyleenglycol (PEG) proberen. Het wordt gebruikt als houtstabilisator op groen hout (het komt vaak voor op draaiingen) en ik heb gehoord dat je voedselveilige variaties kunt krijgen. Het zou de moeite waard zijn om uit te proberen.

dit zal waarschijnlijk werken en aanvoelen als een zeepafwerking - een beetje glad, en het zal oplossen in water.
Monte Glover
2019-01-25 04:50:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het blijkt dat het getoonde hout rood eiken is, op de foto.

Naar mijn ervaring zal elke olie de kleur van het hout donkerder maken.

Watergedragen polyurethaan heeft de minste kleur verandering op hout. Voor een heel natuurlijke look, breng dunne jassen aan en maak de afwerking plat met staalwol, dit geeft het naar mijn mening het dichtst bij een onafgewerkte look.

Dave
2019-03-11 17:46:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voor een zeer natuurlijk ogende maar toch duurzame afwerking, moet je hardwaxoliën bekijken, ze zijn er in verschillende glansniveaus, maar "ruwe" hardwaxolie van Osmo zou het moeten doen. Ik gebruik bijna uitsluitend hardwaxolie en kan het ten zeerste aanbevelen voor tafelbladen. (Ik fabriceer persoonlijk ongeveer 50 eettafels per jaar (onder andere) en ik moet nog een beter product vinden)

De andere optie die je misschien wilt overwegen, is een zeepafwerking. Dit ziet er net zo uit als onbewerkt hout en biedt enige bescherming tegen vlekken, enz. Het is echter moeilijker om het goed te krijgen en zal niet zo duurzaam zijn.

user4665
2018-01-07 11:43:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De tafels in het restaurant zijn waarschijnlijk afgewerkt door een professionele meubelmaker. Ik durf te wedden dat ze een platte conversievernis hebben gebruikt en niet zijn opgebouwd met extra lagen. Ik ben al een paar jaar op zoek naar een afwerking zoals je die beschrijft en het spijt me te moeten zeggen dat we dit niet kunnen bereiken zonder een professionele spuitinstallatie (inclusief spuitcabine). Er kan een plaats zijn waar u woont die hun spuitcabine huurt. Verspil geen tijd met het proberen van de dingen die de andere jongens noemden. Ik heb al die dingen geprobeerd en het werkt niet. Ze begrijpen je vraag om te beginnen niet echt. Er is één ding dat je thuis kunt doen dat in de buurt komt van waar je het over hebt. Een laag matte ceramithane aangebracht met een sureline verfpad. Het is op waterbasis, glashelder, geen geel, amber, enz. Geen kleurverandering maar iets donkerder. Het verdonkert het hout als water bij het aanbrengen, maar wordt lichter als het droog is. Cermithane is erg viscose, dus het vult de poriën en de nerven van de eerste laag niet, zodat de houtstructuur behouden blijft. De ceramithane is behoorlijk taai en beschermt het hout tegen water en vlekken.

Ik kan niet eens ... hoe kun je zeggen * "[de andere jongens] begrijpen je vraag om te beginnen niet echt" * terwijl je in één adem zegt dat je allemaal dezelfde dingen hebt geprobeerd die ze jezelf hebben aanbevolen ?! Gaf je opzettelijk toe dat je het probleem niet echt begreep om bij jezelf te beginnen ...? ;-)
Deborah
2017-10-27 00:40:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou een pasta-wasafwerking willen voorstellen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...