Vraag:
Hoe een slecht versleten guts met de hand te slijpen?
SQB
2015-03-18 02:14:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een paar gutsen opgehaald bij een plaatselijke kringloopwinkel. Sommige zijn in goede staat, maar sommige zijn in slechte staat en hadden lang geleden geslepen moeten zijn.

Ik heb een paar instructievideo's op YouTube gezien, maar die bevatten mooie, schone gutsen die alleen een kleine bijwerking nodig hebben. Is het slijpen van een slecht versleten guts met de hand te doen? Of moet ik ze gewoon weggooien of ze in de buurt houden totdat ik mechanische middelen in handen heb?

breng ze naar een professional om ze te slijpen.
Drie antwoorden:
ewm
2015-03-18 02:40:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bewaar ze! of stuur ze naar mij :) Veel mensen beweren dat oudere guts beter werken dan nieuwe. Er zijn een paar extra stappen nodig om een ​​oude guts te redden.

Verwijder de roest, smurrie en dergelijke. Zorg er vervolgens met je slijpstenen voor dat de platte ruggen inderdaad plat zijn (als de gutsen in kwestie een platte rug hebben).

Als de snijkant is afgebroken, moet u de snede gelijkmatig terugslijpen totdat de snede verdwenen is.

Vergeet niet om de 'binnenkant' van de guts te inspecteren; Bij onjuist slijpen of misbruik kan het nodig zijn dat u slijpstenen gebruikt om eventuele hier gevonden defecten te corrigeren.

Op dit punt kun je de snede aankleden en het gereedschap slijpen zoals je een nieuwe zou doen.

jbord39
2017-01-10 07:05:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb zojuist een vergelijkbaar proces doorlopen. Ik kocht een stel oude Mifer (Spaanse) gutsen van craigslist. Ik probeerde ze op de stenen af ​​te schuinen, maar het staal was veel te hard en dik en duurde gewoon te lang. Na ongeveer een uur op één beitel besloot ik de slijper eens te proberen. Je kunt bijna hetzelfde met de hand doen, maar het duurt gewoon veel langer. Voor jouw tijd is het waarschijnlijk de moeite waard om $ 50 dollar te spenderen aan een 6 "bankslijpmachine. De meeste worden geleverd met een wiel aan elke kant (je hebt de grove niet nodig) en je kunt het vervangen door een 6" doek of wat dan ook type wetschijf. Dit maakt het bij het snijden veel sneller om elke 15-20 minuten opnieuw te honen.

Gelukkig hadden ze nauwelijks oppervlakteroest. Rode roest is waar je op moet letten, want het kan diepere putjes in het blad betekenen dan je misschien vermoedt. In dit geval kun je metaal van beide kanten verwijderen totdat je hopelijk een schoon midden vindt van een stenen molen. Ik moest dit doen met een oud schaafblad dat ik onlangs heb gekregen en het heeft veranderd in een beitel met dubbele schuine kant.

Als je vrij bent van oppervlakteroest, raad ik aan een slijpmachine te gebruiken om de initiaal in te stellen. schuine rand. Houd het mes zijwaarts vast en draai het handvat alsof het een schroevendraaier is, terwijl je het voorzichtig tegen de molen houdt. Wees geduldig. Ga langzaam. Dompel de punt constant in water. Als je het metaal verbrandt (warmte die ontstaat door wrijving), verandert het van kleur. Het humeur is verloren, en je moet er helemaal uitkomen.

Zoals de afbeelding hieronder:

gouge sharpening

Het doel is om na het polijsten de afschuining VLAK te laten zijn vanaf het begin van de afschuining tot de snijkant (de guts zal duidelijk een bocht hebben, maar dit moet van het ene snijuiteinde / de andere afschuining naar de andere zijn , niet vanaf het begin van de schuine kant tot aan het blad). Dit betekent dat het gereflecteerde licht een minimale buiging heeft en meer op een platte spiegel lijkt. Hoe meer de reflectie is gebogen, hoe meer de afschuining naar de rand is gebogen, waardoor het blad een meer kanaal (of Moran) afschuining krijgt. Hoewel deze Moran-snede in bepaalde situaties gewenst kan zijn, meestal als deze per ongeluk wordt gedaan (oftewel een ongeluk vanwege een slechte slijping van de platte schuine kant), is de kwaliteit niet zo goed.

Ik heb geprobeerd het hieronder te laten zien: bevels

Ik heb een foto bijgevoegd die de schuine randen laat zien op de gutsen die ik heb geslepen. Ze zijn niet perfect vlak, maar ze zijn acceptabel (voor mij):

reflections in gouges

Je kunt de hele schuine kant scherp maken om het te maken echt duidelijk waar je aan het slaan bent. Eerlijk gezegd zal het sowieso duidelijk zijn, aangezien de molen redelijk grove markeringen achterlaat. Sla er daarna een paar minuten op met een hoonpasta op een schijf of een strop, wissel de kanten af ​​totdat de kleine draadboor aan het uiteinde van het blad loskomt.

Soms slijp ik het uiteinde vlak als de guts is ver weg en laat een heel dik uiteinde achter. Vervolgens zal ik tijdens het slijpen (zoals weergegeven in de afbeelding hierboven) de dikte van deze rand constant controleren om er zeker van te zijn dat ik gelijkmatig slijp langs de straal van de guts. Het doel is om tegelijkertijd door de dikke botte plek op alle delen van het mes te snijden, wat een gelijkmatige maling inhoudt. Naarmate de punt dunner en dunner wordt, wordt het gemakkelijker en gemakkelijker om te verbranden. Dompel het elke 1-2 seconden in water, serieus !! Het is vervelend om het metaal te verbranden aan het einde van een verder goede afschuining.

PSA: de schuine kanten die ik op het wiel heb geslepen, gaven me een slechte huidreactie over mijn handen, rug en rond mijn mond waar het gasmasker was (raar). Ik weet niet of het vanadiumstaal was of zoiets. Maar als u heads-up bent, gebruik dan lange mouwen en goede ventilatie.

Dus heb ik gelijk als ik concludeer dat uw antwoord neerkomt op "doe het niet met de hand, investeer in een bankschuurmachine"?
@SQB: Je kunt het met de hand doen, maar het duurt gewoon langer. Voor mij duurt het minstens 2-3 uur per afschuining om hetzelfde met de hand te doen. Ik heb echter geen super lage korrel; mijn laagste is ~ 600 grit Arkansas wetsteen.
@SQB: Het hangt er echt van af hoeveel gutsen je nodig hebt om opnieuw waterpas te stellen en hoe lang je bij de steen wilt doorbrengen. Ik had 5+ gutsen om opnieuw waterpas te stellen. Na een paar uur aan slechts één guts te hebben besteed (en deze met succes te slijpen), begon ik te denken wat mijn tijd waard was. Vooral omdat bukken om de juiste hoek op een steen te houden echt pijn doet aan mijn rug.
@SQB: u kunt investeren in een bankschuurmachine, maar het is niet nodig. Zoek een zeer grove slijpsteen - deze kan heel snel veel metaal verwijderen. Met een paar minuten werk worden kerven, slechte hoeken, enz. Verwijderd. Daarna kunt u overgaan op uw normale slijpmethode. Ik noem dit alleen zodat mensen niet het gevoel hebben dat ze een grinder moeten hebben. Zoals veel dingen bij houtbewerking, maakt het hebben van het perfecte gereedschap die ene taak gemakkelijker en sneller, maar er zijn andere manieren om de kat te villen als je dat perfecte gereedschap niet hebt.
@jbor39 probeer op een hoger oppervlak te werken (of een soortgelijke aanpassing); red je rug !! opmerking: ik ben geen dokter, maar ik heb hetzelfde probleem gehad.
-1
BrownRedHawk
2015-03-18 02:33:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ervan uitgaande dat ze (hoogstwaarschijnlijk) hogesnelheidsstaal zijn met een zeer fijne vijl ... En veel geduld, je kunt het gereedschap vernieuwen.

Volg dezelfde toonhoogte en verwijder materiaal totdat er geen niet meer gauling.

Anders zou ik investeren in een tafelbandschuurmachine.

Wat is gauling? - Ik heb geprobeerd het te vinden - het beste dat ik kan vinden is een alternatieve spelling "vreten" die verwijst naar "wanneer twee contactvlakken vastlopen als gevolg van koudlassen".
Gaan als knicks, chips, krassen
Ik denk dat je "kwellen" bedoelde.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...