Vraag:
Hoeveel speling / speling is er toegestaan ​​voor een structureel gezonde PVA-houtlijmverbinding?
datUser
2015-03-17 21:34:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wanneer ik in dit geval constructief schrijnwerk, pen- en gatverbindingen zaag, wat is dan het maximale verschil tussen de penafmetingen en de pen voor een goede lijmverbinding als ik standaard PVA-houtlijm gebruik (ook bekend als timmermanslijm of gele lijm, dwz Tightbond enz.)?

Op welk punt zou ik een ander type lijm moeten overwegen of gewoon de verbinding opnieuw moeten knippen?

Vraag je welke toleranties of speling te los is om te worden gelijmd?
Absoluut. In duizenden inch of in mm.
Matthias Wandel is dol op [test de sterkte van lijm met en zonder gaten] (https://www.youtube.com/watch?v=MUWu-N85oXM)
In plaats van de verbinding volledig opnieuw te snijden, zou u deze kunnen ombouwen naar een wig- en penverbinding ofwel [blind] (https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/16/02/12/16021299271a3a2d0fcbfc23470ff6cc.jpg) of [via] (http://www.craftsmanspace.com/sites/default/files/free-knowledge-articles/wedged_mortise_tenon_joint_strain_relief_hole.jpg)
Merk op dat als je een te losse spanningspassing moet maken, fineer erop lijmen of op een andere manier dingen weer opbouwen en dan indien nodig opnieuw snijden, het beter is dan proberen de opening met alleen lijm te vullen.
Twee antwoorden:
BrownRedHawk
2015-03-17 21:54:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In mijn beperkte ervaring zou ik zeggen dat alles boven een verschil van 0,01 "+ 'los' begint te raken. De pen van de stukken moet met de hand in de pen kunnen worden gestoken, dat wil zeggen niet moeten worden ingeslagen.

Maar het moet voldoende wrijving hebben zodat het bij droge montage het penstuk niet uit de pen valt.

Als het losser is EN het echt blind moet zijn, dan zou ik het opnieuw snijden. Als je het niet erg vindt om zichtbare pluggen of iets dergelijks te zien, zou het niet ongehoord zijn om het om te zetten in een deuvel / vastgepende pen-en-gatverbinding. Persoonlijk, Ik denk dat ze even mooi zijn, en ze kunnen interessant zijn als je deuvel / peg met een andere houtsoort gebruikt (contrasterende kleuren zoals esdoorn en eiken, of populier en mahonie zijn persoonlijke favorieten). In de onderstaande foto voegden ze gefabriceerde pluggen toe, maar stukjes contrasterend hardhout of eenvoudig gesneden pluggen kunnen worden vervangen. Adding-Accent Dowels

0,1 "is veel te verliezen. Denk aan dimensies die dichter bij 1/64" liggen (gelijk aan ongeveer 0,015 ").
Ja, ik weet niet zeker of je 0,100 "hierboven bedoelt ... Is dat een typfout?
Ja. Bedankt, dat was een typfout. Er had daar een extra 0 moeten zijn. Iedereen zeer gewaardeerd. Ik sliep hier achter het stuur.
dfife
2015-03-17 21:54:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bekijk deze pagina:

http://woodgears.ca/mortise/accuracy.html

Hij suggereert dat ongeveer .001 (een thou) onder want de pennen is perfect, terwijl .005 te los is.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...