Vraag:
Wat voor soort hout kan worden gescheurd met een bloem?
saltface
2015-03-18 02:11:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb nog nooit een froe gebruikt, maar ik ben gecharmeerd van het idee om mijn eigen planken te maken.

Op dit moment gebruik ik kloofwiggen om kwartjes te maken die klein genoeg zijn om door mijn lintzaag te gaan. Dit levert veel afval op omdat het hout nooit netjes splijt. 5 "is meestal de beste plankbreedte die ik kan halen als ik klaar ben met zagen.

Ik heb video's bekeken van hout dat wordt gescheurd met een froe (geen afzonderlijke planken maken, maar gewoon vierkant van de zijkanten) maar het hout dat wordt gespleten, wordt nooit geïdentificeerd. Het ziet er altijd schoon en glad uit en ik denk dat dat veel beter door een lintzaag zou passen.

Kan ik een blad gebruiken om houtsoorten zoals mesquite en ponderosapijnboom te snijden?

Ik geloof dat je elk hout met een lange rechte nerf kunt drijven. Oak is toevallig een van de oude standbys
Drie antwoorden:
Matt
2015-11-22 08:18:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je kunt echt bijna elk hout halen. Die verklaring klopt niet, want er zijn houtsoorten, vooral die met een lange rechte nerf, die gemakkelijker groeien dan andere. Het is belangrijk om te weten dat soort alleen niet de sleutel is . Je wilt dat je hout recht is en relatief vrij van gebreken zoals knoesten en takken.

De grootte van het blad kan ook helpen bepalen waartoe het in staat is. Kleinere zouden geweldig zijn voor gordelroos. Grotere kunnen beter geschikt zijn voor logboeken. Wiggen helpen als het blad niet zo lang is als het werkstuk.

Walnoot, en meer specifiek zwarte walnoot, staat erom bekend dat het heel gemakkelijk en heel recht splijt. Je zult Roy Underhill af en toe dit hout zien prijzen als je The Woodwright's Shop volgt.

Naast houtsoorten en houtselectie zijn er nog twee andere gereedschappen die essentieel zijn bij het speuren (de volgende meer dan de volgende). Als het hout groot of breder is dan uw voorgrond, zijn kloofbeitels uw beste vriend om ervoor te zorgen dat de kloof niet draait tijdens het werken.

Als u langere boomstammen maakt of u zich meer conform voelt met het vastgezette hout, dan is een spleetrem zeer wenselijk.

De truc bij het kloven van groter hout is om, indien mogelijk, voorzichtig de voorkant te draaien terwijl je de splitsing door het hout duwt. Dit kan het proces versnellen en het is moeilijker om op de voorgrond te drukken als je er met de hamer op kunt slaan.

Riving with a riving brake

Afbeelding van pfollansbee.wordpress.com

Jack
2015-03-18 11:23:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben hier misschien een beetje naast, maar door mijn ervaring met het opzoeken van antiek gereedschap, werd een froe voornamelijk gebruikt om dakschudders (shingles) te spugen. Vroeger, toen huizen werden gemaakt met de lokale bomen, of ze nu met een pitzaag, adz of andere middelen werden gezaagd, werden shakes met een bloem gesneden nadat de blokken op een specifieke lengte werden gesneden, ergens in het bereik van 20 "-24" . Het hout was zoals eerder vermeld een recht generfd hout, afhankelijk van wat er in het gebied beschikbaar was. Sommige gebieden hadden ceder, andere hadden douglassparren en eiken. Er zijn misschien andere soorten die er zijn, maar ik ben er niet bekend mee. Als ik het me goed herinner, is er nog steeds een bedrijf dat handgespleten shakes verkoopt, nou ja, een paar jaar geleden.

Wat betreft langere logboeken, ik denk niet dat het gemaakt is om iets veel langer te splitsen dan een shake. Ik denk dat het het proberen waard is ...

keshlam
2015-03-18 06:17:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een froe splitst hout langs de nerf, dus het werkt het beste op hout met een lange rechte nerf. Alles met een complexe figuur zal waarschijnlijk op deze manier worden gespleten.

Ik heb niet gewerkt met de bossen die je noemt, dus ik kan geen specifieker advies geven.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...