Vraag:
Wat is de juiste plaats van spijkers in houtbewerking?
feetwet
2015-03-18 00:06:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wanneer is het gepast om spijkers te gebruiken om hout te verbinden?

Behalve voor ruw inlijsten, is het enige algemeen geaccepteerde gebruik dat ik kan bedenken het aanbrengen van een plakstrip, maar zelfs daar voelt het niet helemaal aan juist omdat de spijkerpistolen altijd niet goed zijn afgesteld, dus tenzij een goede schilder erachter komt met houtvuller, laat elke brad een divot achter. En voor zover ik weet, maken en lijmen "echte" houtbewerkers al hun trimmen.

Wordt brad-spijkeren dus nog steeds als een goede gewoonte voor trimmen beschouwd? En zijn er andere permanente installaties waar nagels geschikt zijn?

Drie antwoorden:
dfife
2015-03-18 00:15:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zeer goede vraag. Ik zal je vertellen hoe ik nagels gebruik, hoewel ik niet zeker weet of dit het "juiste" antwoord is.

  1. Als ik niet het geduld heb om te wachten tot de lijm droog is. Gewoonlijk is spijkeren alleen nodig om twee stukken hout vast te zetten totdat het hout droogt (op voorwaarde dat u langkorrelig tot langkorrelig contact hebt). Dus ik trek mijn brad-spijkermaker tevoorschijn zodat ik iets anders kan doen terwijl de lijm opdroogt.
  2. Als het me niet kan schelen hoe het eruit ziet. Bij het bouwen van winkelmeubilair spijker ik bijvoorbeeld bijna altijd mijn lades aan elkaar, omdat het me niet kan schelen dat een spijker zichtbaar is in een la. Hetzelfde geldt voor mallen.
  3. Wanneer het gemakkelijk te verbergen is. Dit is waar je naar verwijst - trimmen. Het gat dat het verlaat is zo klein dat het gemakkelijk kan worden gemaskeerd door stopverf. (Hoewel, als je het kleurt, dat een ander verhaal is).
  4. Vergelijkbaar met nr. 1 - wanneer de hoek zodanig is dat ik geen manier kan vinden om hem vast te klemmen. Als ik bijvoorbeeld een hoekige rand heb, kan ik er geen gewichten op plaatsen en is hij misschien te breed om hem vast te klemmen, dus ik zal hem nagelen.

Ik zal blijven nadenken en bewerken als ik er nog meer kan bedenken.

Bij houten gereedschapskisten was vaak de bodem vastgespijkerd. Op die manier kan hij worden vervangen wanneer de bodem uit elkaar valt door vocht, ouderdom, etc. zonder het hele ding te hoeven demonteren.
Goed punt, @saltface. Hetzelfde geldt voor ladebodems (en om vergelijkbare redenen).
Zouden schroeven niet beter worden aangegeven als iets bedoeld is voor demontage?
@feetwet: Nou, dat is zeker de reden waarom mijn standaard studentenboekenkastontwerp schroeven zonder lijm gebruikte - en ze zorgen voor een stillere en meer buurvriendelijke montage, vooral als je de houtzagerij de planken op lengte laat zagen. (Nog steeds twee daarvan gebruiken, 4'x4'x1 ', die weer in hout zullen worden veranderd wanneer de echte bibliotheekcases erin gaan.)
keshlam
2015-03-18 02:18:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit was eigenlijk een gildekwestie, geloof het of niet. Het was "louter" timmerlieden verboden om veel van de luxere schrijnwerkerij te gebruiken die beschikbaar is voor meubelmakers, en men verwachtte dat ze spijkers zouden gebruiken. Vandaar de associatie van spijkers met goedkopere stukken gemaakt door minder geschoolde arbeidskrachten.

Natuurlijk kan het budgetstuk net zo functioneel zijn als het luxere exemplaar - en het feit dat spijkers een beetje buigen, stelt hen in feite in staat een aantal problemen met de houtbeweging te ontwijken waarmee "echt" schrijnwerk moet worstelen. Maar je mag nog steeds opscheppen als je je gebruik van schroeven en spijkers kunt minimaliseren en het hout en de lijm het werk kunt laten doen.

Aan de andere kant heb ik een aantal stukken gezien die opzettelijk gebruik nagels (vooral geknipte nagels) om de versie van de "gewone huiseigenaar" na te bootsen.

Mijn mening is dat het allemaal goed is, zolang het maar een bewuste beslissing is met enig besef van de geschiedenis.

drs
2015-03-18 17:09:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals vermeld in andere antwoorden, kunnen spijkers geschikter zijn als het hout vatbaar is voor veel kromtrekken of zwellen. Genagelde verbindingen bieden flexibiliteit om de veranderende afmetingen van de verbinding op te vangen, terwijl lijmverbindingen ronduit kunnen falen.

Vocht is een belangrijke oorzaak van kromtrekken en zwellen. Projecten die onderhevig zijn aan langdurig contact met water, zoals botenbouw of plantenbakken met direct contact met de grond, zijn zeer geschikt voor nagelgebruik.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...