Vraag:
Gebruik gladde deuvelpinnen
Michael Karas
2015-03-18 20:09:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In de handel verkrijgbare deuvelpinnen hebben een spiraalvormige groef rond hun buitenoppervlak. Hoe belangrijk is dit groefsteken?

Dit komt van pas bij het gebruik van gladde pluggen om je eigen pluggen te maken. Moet je altijd de commerciële gegroefde haringen kopen of zijn zelfgemaakte gladde haringen net zo goed?

Twee antwoorden:
bowlturner
2015-03-18 20:37:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De belangrijkste reden voor de groeven in de pennen is het vergroten van het oppervlak waarop de lijm kan hechten. Je krijgt veel meer oppervlakte, wat meer hechtkracht geeft. Mijn deuvels hebben rechte lijnen.

Het knippen van lange deuvels tot op de maat van de pennen is ook prima. Het hangt gedeeltelijk af van hoeveel kracht je nodig hebt en je kunt vaak een extra deuvel toevoegen om hetzelfde effect te krijgen.

Dit precies. De belangrijkste reden om een ​​dovel te gebruiken is om een ​​"langkorrelig contactoppervlak" te creëren, omdat de kopkorrel niet goed hecht. De groeven versterken dat effect enorm.
Ik volg het deel over de groeven die meer oppervlak toevoegen, evenals meer lijmoppervlak dat kracht toevoegt, maar er is een sprong tussen die twee stukjes conventionele wijsheid waar ik verdwaal. Ik heb begrepen dat lijm geen kracht toevoegt als het als vulmiddel fungeert, en uiteindelijk zou de lijm alleen de groeven in de plug vullen, tenzij je er ook in slaagde om perfect passende groeven rond de binnenkant van het bijpassende gat te maken. Kent u onderzoeken waarin is bewezen dat gegroefde pluggen sterkere verbindingen maken dan gladde pluggen?
rob
2015-03-19 05:06:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het maakt waarschijnlijk niet veel uit, maar ik vermoed dat het ook afhangt van uw aanvraag. Als je gewricht meer afschuifkracht zou moeten weerstaan, zou ik verwachten dat de gladde pluggen iets sterker zijn in het weerstaan ​​van afschuiving, al het andere is gelijk. Als je een enkele plug hebt die de rotatiekracht moet weerstaan ​​(zoals in een knop), is een gegroefde plug misschien beter (zoals geribbelde of kale banden). Als de verbinding trek- of scheurkracht over de lengte van de deuvel moet weerstaan, is er misschien helemaal niet veel verschil, maar ik zou enigszins verwachten dat de gegroefde deuvelverbinding zwakker is, aangezien lijm op zichzelf geen goed vulmiddel is en de binnenkant van de groeven zijn gewoon open ruimte zonder pasvlakken.

Ik heb altijd gedacht dat de gegroefde deuvels eenvoudigweg ontworpen waren om gemakkelijker in te kunnen worden gedrukt. De groeven zorgen voor een kleiner contactoppervlak tussen de deuvel en de wanden van het gat, en tegelijkertijd bieden ze kanalen voor overtollige lijm als je het gat niet iets dieper dan de plug hebt geboord. Dit betekent ook dat u geen luchtdichte afdichting krijgt die ervoor zorgt dat perslucht en / of lijm deuvel naar buiten duwt.

Aan de andere kant zijn de gegroefde deuvels misschien iets te groot en vervormen ze in de gaten zodat ze te allen tijde samengeperst en strak zitten. Maar je kunt net zo goed een strakke pasvorm maken met een gladde plug.

Ik denk dat je een punt hebt met betrekking tot het ontsnappen van lijm. Ik heb problemen gehad met gladde pluggen die als een zuiger in het gat fungeerden, waar het onmogelijk was om de plug goed vast te zetten vanwege de lijm die erachter zat. In een aantal gevallen moest ik mijn toevlucht nemen tot het snijden van een groef langs één kant van de deuvel met een scheermesje of het plat maken van een kant door de pen te schuren.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...