Vraag:
Wat is "wit hout"?
James Jenkins
2015-03-18 02:18:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Toen ik naar de houthandel ging, was het goedkope zachte hout Pine. Nu noemen ze het "White Wood", wat precies "White Wood" is, ik kan me niet herinneren dat ik ooit een boomsoort met die naam heb gehoord.

Het lijken meerdere vellen luaun te zijn die tegen elkaar zijn gedrukt. Zeer stijf, vierkant en gemakkelijk te bewerken, maar geen afwerkklaar houtnerffineer.
Zes antwoorden:
saltface
2015-03-18 02:30:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wit hout is het goedkope, waardeloze hout dat verkrijgbaar is in thuiscentra en zal per regio verschillen. Hier in Arizona is het witte den.

Ter verduidelijking: het lijkt erop dat u de vraag beantwoordt: "Welke soort is het goedkope zachte hout?" niet "Wat is wit hout?" Heb ik gelijk?
Niet helemaal. Bij Home Depot hier hebben ze wit dennenhout dat als wit hout is bestempeld. Mijn veronderstelling is dat de definitie van wit hout per locatie zal verschillen.
bowlturner
2015-03-18 06:20:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vermoed dat het een goedkope boom is die vrij wit is. 'Wit hout' is geen soort. Het is waarschijnlijk dennenboom, maar in theorie zou het balsem of esp of een heleboel anderen kunnen zijn.

Ik heb een beetje gekeken en het bevestigde dat grotendeels. Het kan elk van een aantal soorten zijn die allemaal tamelijk 'wit' zijn met weinig sterke korrel.

Ik heb Aspen meerdere keren gezien in zijn eigen sectie van dimensionaal hout, maar heb ook White Wood op dezelfde manier gezien. Ik weet niet zeker of die aanduidingen door elkaar worden gebruikt, of dat sommige winkels Aspen en dan 'White Wood' afzonderlijk verkopen.
Damon
2015-03-18 20:22:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dat is een opzettelijk misbruik van de naam van de arme tulpenboom. Wit hout is Liriodendron tulipifera, een vrij waardevol hardhout (dat grappig genoeg helemaal niet wit is).

In zoverre is het ietwat misleidend om het goedkope zachte hout "wit hout" te noemen.
Desalniettemin verkopen thuisverbeteringscentra in de praktijk alles van sparren, sparren of dennen tot "naaldhout" onder de overkoepelende term "wit hout". Met andere woorden, je krijgt alles wat er in de buurt is en is het goedkoopst, maar het klinkt alsof je iets waardevols koopt.

Het artikel waarnaar u linkt, portretteert tulpenhout als goedkoop en zegt verder: "Tijdens de schaarste van de betere eigenschappen van witte den heeft tulpenhout tot op zekere hoogte zijn plaats ingenomen."
(Ik moet toegeven dat ik dat Wiki-artikel waarnaar ik heb gelinkt niet eens heb gelezen, ervan uitgaande dat het juist zou zijn). Laten we zeggen dat ik serieus onder de indruk ben van dat citaat. De prijs van vurenhout is hier vergelijkbaar met walnoot, dus niet helemaal bovenaan, maar eerder in de hogere prijsklasse. Het is een houtsoort die je bijvoorbeeld zou gebruiken voor een mesgreep. Witte den, aan de andere kant, is vrijwel een van de goedkoopste rotzooi die je kunt krijgen. Spullen die je gebruikt om een ​​gereedschapshut in je tuin te bouwen.
De wiki-pagina beweert dat tulpenhout (Amerikaans vurenhout) werd gebruikt voor huizen en schuren. Andere bronnen beweren dat het daarvoor niet bestand was tegen weersinvloeden, maar goed bruikbaar voor het interieur - en ook werd gebruikt voor verpakkingen etc. Ik vond ook beweringen dat de naam "American Whitewood" soms werd gebruikt voor magnolia grandiflora of m. acuminata. (Ik heb zelf geen idee wat van deze dingen waar is.) Wat grenen betreft, kunnen we het er waarschijnlijk over eens zijn dat er een breed scala aan kwaliteiten is die je kunt krijgen, van gereedschapshut tot trappen en (gewone) meubelkwaliteit.
Steven
2015-03-18 18:18:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In Canada zou je het sowieso ook zien als SPF - Spruce, Pine, Fir, dat wordt gebruikt als dimensionaal kaderhout.

RedGrittyBrick
2015-03-20 04:45:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De betekenis van 'wit hout' of 'vurenhout' kan per regio verschillen.

In het Verenigd Koninkrijk betekent het bijvoorbeeld gewoonlijk hout dat primair bedoeld is voor 'eerste reparatie', waar het niet zichtbaar zijn wanneer het werk is voltooid.

De soort hangt waarschijnlijk af van wat er in de regio beschikbaar is, maar kan sparren, douglasspar, dennen enzovoort zijn. Sparren lijkt het meest voor te komen in het VK.

En om het nog verwarrender te maken: in Scandinavië is vurenhout sparrenhout en grenenhout
Jim DeStefano
2017-01-08 22:09:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is een snelgroeiende dennen soort genaamd radiata pine die wordt gekweekt in Nieuw-Zeeland en die Home Depot verkoopt. Ze noemen het soms een verkeerd label als witte den, maar het is geen oostelijke witte den. Nu noemen ze het wit hout.

Hoewel radiatapijnboom in Nieuw-Zeeland en Tasmanië wordt gekweekt, komt hij oorspronkelijk uit Noord-Amerika.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...