Vraag:
Handgeschaafde rand aan boord zonder uitscheuring
dfife
2015-03-18 00:07:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik overweeg om een ​​keukentafel te bouwen. Dit zou mijn tweede zijn. Ik ben van plan om planken te verbinden. De vorige keer waren er, ondanks het gebruik van pluggen voor uitlijning, vaak ribbels tussen aangrenzende planken. Om het oppervlak egaal te maken, heb ik een bandschuurmachine gebruikt en daarna ongeveer 900 uur schuren (oké ... lichte overdrijving).

Deze keer ben ik van plan het glad te strijken met een handvlak en vervolgens over te slaan naar schuurpapier met korrel 220. Dit zal de hobbels egaliseren en een glad oppervlak creëren, maar ik maak me zorgen over uitscheuren. Ik weet dat schaven met de hand tegen de nerf in het algemeen zal leiden tot uitscheuring, maar met zoveel aan elkaar gelijmde planken (sommige of vele zullen de nerfrichting veranderen), hoe kan ik uitscheuren voorkomen? Ben ik gedoemd tot urenlang schuren?

Zes antwoorden:
BrownRedHawk
2015-03-18 00:18:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou ten zeerste een kastschraper aanbevelen. Het is ontworpen / gebruikt voor dit expliciete doel: de locatie gladmaken waar twee afzonderlijke stukken hout samenkomen, en hun oppervlak egaal maken. Het is sneller dan schuren AND creëerde door zijn aard een vlak oppervlak, waar de schuurmachine golven of organische en gladde oppervlakken kon creëren.

Goed punt. Dus het zal ook de ruggen tussen aangrenzende planken gladstrijken? Ik weet dat het het oppervlak glad zal maken ...
Ik denk dat het afhangt van de hoogte van de ruggen, maar ja. In tegenstelling tot bij schuren, raakt het eerst alle hoge punten. Schuurpapier kan ALLE oppervlakken vervormen en schuren.
Stoer. Ik veronderstel dat ik moet leren hoe ik het ding moet slijpen! (Ik heb het een aantal maanden geleden gekocht en heb niet meer kunnen bereiken dan fijnstof).
Kijk hier eens naar. Ik hou van zijn site: http://www.woodgears.ca/scraper/index.html
ewm
2015-03-18 02:22:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een correct ingesteld handvliegtuig werkt hier perfect voor. Zorg ervoor dat de mond strak is, dat de spaanbreker strak op het mes zit en dicht bij de snijkant. Zorg er ook voor dat de diepte van de snede zo klein mogelijk is.

Buiten dat zijn er verschillende soorten vlakken die uitscheuren verminderen (zoek naar een egaliserend vlak of, als je te veel geld hebt, een egaliserend infill-vlak). En er zijn verschillende opstellingen of ontwerpopties, zoals de hoek van de afschuining of de hoek van het bed. Je hebt geen schuurpapier nodig.

Als je toch met schrapers gaat, zijn er hybride gereedschappen die de schraper voor je vasthouden. Ik denk aan het Stanley # 80 Scraper Plane. En het is mogelijk om een ​​eerste passage te doen met een vliegtuig en knelpunten te werken met de schraper na woorden. Persoonlijk ben ik zelf een fan van dikkere schrapers.

Als je nieuwsgierig bent naar handvliegtuigen, raad ik Christopher Schwartz's boek (nou ja, echt een verzameling artikelen) aan getiteld Handplane Essentials. Er is een hele sectie met de titel 'Dingen plat krijgen' :)

Ik raad Chris Schwarz in het algemeen aan. Die vent is best cool.
Ik vind dit antwoord het leukst omdat (zoals gepresenteerd in het Schwarz-boek) deze klus meestal meer dan één tool vereist. Schwarz zou een handvlak gebruiken om de grotere richels te verwijderen en het geheel plat maken en dan overschakelen naar een gladmakend vlak (# 4) en misschien een schraper. FWIW, hij verschijnt in verschillende afleveringen van The Woodwright's Shop op PBS. Veel oudere afleveringen zijn beschikbaar om te bekijken op hun website en de PBS-app op AppleTV.
Ik heb dit boek toegevoegd aan mijn Amazon-verlanglijst. Iemand geeft mijn SO een por, want mijn verjaardag komt eraan.
OSU55
2015-04-02 01:49:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voorkomen van uitscheuren bij het omkeren van graan in paneellijm-ups kunnen worden gehanteerd met kaartschrapers (en houders - ten zeerste aanbevolen als u kaartschrapers gebruikt), schraapschaaf (zie Lee Valley), kastschraper (Stanley # 80) of een vlak met een hoge hoek (> 45 °). Een hogere, niet lagere, snijhoek voorkomt uitscheuren. Voor het 45 ° -bankvlak is het plaatsen van een 70 ° -80 ° afschuining, ongeveer 1/16 "hoog, aan de voorkant van de spaanbreker en het plaatsen van de breker zo dicht mogelijk bij de bladrand, de beste opstelling voor uitscheuren (de breker moet ook perfect op het blad passen). Elk blad voor schaven of schrapen moet vlijmscherp zijn. Het verminderen van de zaagdiepte van het blad helpt ook. Een strakke mond zorgt ervoor dat de mond vastloopt met spanen.

Als je een klein budget hebt, is de Stanley # 80 kabinetschraper het beste hulpmiddel. Mijn kaartschrapers worden alleen gebruikt waar ik de # 80 (of het Veritas-schrapervliegtuig) niet kan gebruiken. Kaartschrapers zijn zwaar voor de handen en polsen, en langzaam. Voor een paneel (of tafelblad), plat maken met een vlak, kruislings in de nerf werken, dan op 45 °. Werk af met lichte passages evenwijdig aan de nerf om de vlakheid te controleren. Voltooi het afvlakken en verwijder de scheur met de # 80 (of de andere keuzes). Als u contant geld heeft, is een vlak voor het gladmaken van de afschuining een uitstekende keuze. U kunt er elke gewenste snijhoek mee kiezen.

Vergeet deuvels, koekjes, splines of lijmvoegfrezen voor lijmen. Koop of maak klembevestigingen. Verbind de planken recht (ik hou van een kleine holte naar het midden toe, slechts een paar om de uiteinden samen te trekken) en gebruik gewoon een stootvoeg aan de randen - de lijm van vandaag zal niet falen. De klemmende cauls zorgen voor de meest betrouwbare uitlijning van de planken. Er zal nog steeds een verkeerde uitlijning zijn om op te ruimen, maar veel minder.

saltface
2015-03-18 01:16:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals BrownRedHawk zei, is een kastschraper absoluut de manier om de klus te klaren. Als je een handvlak wilt gebruiken voor het "ruwe" deel, kun je het vlak scheef trekken. Dit zal effectief de hoek van het strijkijzer verkleinen en uitscheuren verminderen.

Bekijk de volgende afbeelding, Smoothing Cut , genomen van deze pagina. enter image description here

Dano0430
2015-03-18 01:21:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eerlijk gezegd, als je platte mes goed is geslepen, kun je de eindnerf schaven zonder uit te scheuren. Koop een slijpset met een paar goede diamantstenen en bekijk het proces van het handmatig slijpen van je gereedschap.

Hij vraagt ​​niet over het schaven van eindkorrels, maar over het schaven van graan dat in een ondiepe hoek van het vlak wegdipt - dat is veel moeilijker.
aaron
2018-11-06 19:06:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb zojuist een gelijmd paneel met succes afgevlakt met een fijn afgesteld handvlak. Het is een vaardigheid om er zeker van te zijn - het moet heel scherp zijn en correct zijn opgesteld - heel dunne krullen nemen. Bij het omkeren van graan helpt het ook om een ​​mes met een hogere hoek te gebruiken ... meestal zijn vlakken 45 º, maar hogere hoeken kunnen worden bereikt door bijvoorbeeld te slijpen met een afschuining aan de achterkant. Deze afschuining hoeft niet eens groot genoeg te zijn om zichtbaar te zijn - til gewoon de back-up ongeveer 5 º van horizontaal op uw laatste polijststeen. Dit geeft een totale afschuiningshoek van 50 º, en samen met de scherpe rand, werkt het heel goed tegen de nerf in.

Mijn benadering van het schaven van panelen is eigenlijk om direct over het graan te schaven als de eerste stap, en vervolgens de richting in een hoek te zetten volgens het antwoord van Saltface. Ga 90 º naar de nerf totdat je geen stappen meer voelt over je lijmlijnen. Als u dit op de juiste manier doet, krijgt u veel minder uitscheiding dan u in eerste instantie zou vermoeden, en het zorgt voor gemakkelijk en snel werk.

Hoewel een kaart- of kastschraper zal werken, moet u ervoor zorgen dat u geen golvend oppervlak krijgt. Dit komt doordat het bed van de schraper van de kast (inderdaad een kaart schraper heeft geen bed en het wordt volledig niet ondersteund) veel korter is dan een gladmakend vlak. Dit zijn in ieder geval twee nuttige vaardigheden om te ontwikkelen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...