Vraag:
Waarom zou ik het merggedeelte van kwartiers gezaagd hout vermijden?
Doresoom
2015-03-17 22:37:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De titel vat het eigenlijk allemaal samen. Waarom zou bij het selecteren van kwartiers gezaagd hout het centrum (merg) moeten worden vermeden?

als je een bredere plank koopt en beide kanten van het merg snijdt, heb je mooi kwartiergezaagd hout
Een antwoord:
saltface
2015-03-17 23:03:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het merg is wat er overblijft uit de tijd dat de boom nog maar een jongen was. Het is zacht en zwak. Als je het bij houtbewerking gebruikt, zou het net zoiets zijn als iets uit een struik maken. Wanneer het merg op twee zijden van een bord wordt blootgesteld, zal het vaak barsten en eruit vallen.

Het staat ook onder spanning. Als je naar 4x4-berichten kijkt in HD of Lowes, zul je merken dat veel van hen een splitsing hebben die van de ene kant naar beneden naar het merg loopt. Als je iets gaat maken dat het merg bevat ("boxed heart" genoemd), kun je een snede maken die deze splitsing nabootst en de spanning vermindert. Japanse houtbewerkers maken deze snede graag en steken er dan een stuk naaldhout in om het te bedekken.

Goed om te weten, want je hebt me net gered van het naïef gebruik van een mergsectie in mijn volgende project!
Ik ben geïnteresseerd in het Japanse gebruik. Ik moet onderzoek doen ... TERUG NAAR DE BIBLIOTHEEK!
"BIBLIOTHEEK", zegt de man op internet? :)
"BIBLIOTHEEK" is het met deze man eens. Vertrouw niets dat na WO II is geschreven bij het bespreken van techniek. Als het erom gaat echt te begrijpen hoe hout beweegt en bezinkt, vertrouw dan niets dat na de burgeroorlog is geschreven.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...