Vraag:
Hoe kan ik mijn handvlak aanpassen om een ​​gelijkmatige snede over de breedte te maken?
Brad P.
2015-03-17 22:36:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een krikvlak met een lage hoek (Stanley # 62, afschuining omhoog) en het heeft de mogelijkheid om het blad van links naar rechts te verstellen wanneer ik het blad en het strijkijzer vastzet, waardoor je de diepte zou kunnen egaliseren van snede over de breedte van het vliegtuig, maar ik kan het aan één kant niet diep genoeg krijgen. Ongeacht hoe ik het positioneer, de ene kant snijdt dieper dan de andere.

Is dit eenvoudig te corrigeren door de slijpmethode of moet ik iets anders doen?

Ik weet het de foto is een slechte weergave, maar de vlakke zool bevindt zich aan de rechterkant en je kunt het blad zien uitsteken terwijl de camera langs de lengte van de zool kijkt.

enter image description here

Is je zool plat en egaal?
@saltface de zool is vlak en waar, zo goed als ik kan controleren met mijn t-vierkant vanuit verschillende hoeken, het ligt ook plat op mijn jointertafel.
Drie antwoorden:
Jack
2015-03-18 11:35:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ten eerste zou ik de haaksheid van het lemmet controleren om er zeker van te zijn dat het vlijmscherp is. Ten tweede is er typisch een kleine bewegingsruimte waar het lemmet in het vlak zit. U kunt het mes misschien naar links of rechts draaien om de schuine snede die u maakt tegen te werken.

Misschien is dat wat u bedoelt van links naar rechts? Als dat niet genoeg speling geeft om het mes te draaien om het probleem te verhelpen, is het enige wat dan nog overblijft, het mes een beetje niet haaks te slijpen om de snede te corrigeren ...

Draaien van het mes heeft altijd deed het voor mij.

Goede suggestie, het mes controleren op haaksheid was mijn volgende stap. En ja, ik weet niet zeker hoe het wordt genoemd (norris-type afsteller ??), maar de diepteknop kan naar links of rechts worden getrokken om de snijhoek van het mes uit te lijnen. Dat is het gedeelte dat niet voldoende bewegingsbereik heeft om mijn probleem op te lossen. Hopelijk is mijn mes gewoon niet vierkant en is er geen probleem met de basis.
OSU55
2015-04-01 02:33:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Soms kan het blad zich aan één kant van het bed bevinden, waardoor het blad niet voldoende kan verschuiven met de laterale verstelhendel om de rand evenwijdig met de zool te krijgen. Zorg ervoor dat het mes aan elke kant min of meer gelijke ruimte heeft. Twee andere items kunnen de boosdoener zijn: 1) mesrand niet loodrecht op de zijkanten (hoeft niet perfect te zijn - binnen ~ 0,020 inch over het mes), 2) mesbed dat niet parallel met de zool is bewerkt - als dit is het probleem, stuur het vliegtuig dan terug voor een nieuw exemplaar.

glw
2015-04-01 04:46:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je mes vierkant blijkt te zijn en je nog steeds het probleem hebt, zit het mes niet plat op de kikker (onwaarschijnlijk) of zit de kikker zelf niet plat op de bodem van het vliegtuig. Dit is nogal lastig om op te lossen; je moet alles uit elkaar halen en een vijl gebruiken om de braam of vormlijn die het probleem veroorzaakt vlak te maken.

Ik had ooit je probleem en het bleek dat ik mijn mes niet haaks had geslepen.

De beste referentie die ik persoonlijk heb gezien, is een video van Christopher Schwarz genaamd "Super Tune a Hand Plane" hier beschikbaar [shopwoodworking.com - onderdeel van de site van Popular Woodworking.] Hij gaat over alles wat je kunt doen om je handvlak beter te laten werken.

Een gerelateerde video van hem heet "The Last Word on Sharpening", wat ook erg handig is.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...