Vraag:
Hoe maak je een tak af om de schors (gedeeltelijk) aan te houden?
SQB
2015-03-18 01:59:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn zoon heeft een mooie dikke tak gevonden die ik voor hem in een wandelstok wil veranderen. Wat voor hout het precies is, kan ik helaas niet zeggen. De bast zit er nog gedeeltelijk op en lijkt niet los te zitten.

Hoe behandel en maak ik het af, zodat de bast blijft zitten terwijl de stok nog beschermd is tegen de elementen?

Ik denk dat bij algemeen gebruik na verloop van tijd de bast loslaat, vooral op de plek waar de hand zit. Ook zal het na verloop van tijd als het hout uitdroogt, krimpen, maar de schors is in het begin vrijwel droog en zal dat niet doen. Dit zal er ook toe bijdragen dat het op een gegeven moment loskomt.
Vijf antwoorden:
cathode
2015-03-19 07:06:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gebruik epoxyhars, verdund met aceton, en borstel het op. Gebruik een zeer dunne mix voor de eerste laag, en indien nodig, kom terug met een tweede laag. Aceton zorgt ervoor dat de epoxy kan vloeien en diep in de vezels van de schors en hout kan doordringen en het zal stabiliseren. Het zal natuurlijk het uiterlijk veranderen, waardoor het er donkerder en "af" uitziet, maar ik denk niet dat je dat met welke methode dan ook kunt vermijden.

BrownRedHawk
2015-03-18 21:57:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat het korte antwoord hier is: schors is nooit permanent, tenzij hij leeft. Stel je aan de ene kant blaffen voor als je huid. Het huidoppervlak van je huid bestaat vandaag niet uit dezelfde cellen als een maand geleden. Schors lijkt op deze manier erg op elkaar. Terwijl het leeft, wordt het constant aangevuld en groeit het. Zodra dit 'levende' proces is gestopt, zal de bast afbreken en vergaan.

Zeker, er zijn allerlei soorten polyurethaan, schellak en oliën die de levensduur van de bast op de wandelstok zullen behouden; maar helaas zullen het hout en de schors met verschillende snelheden rotten, drogen en van afmetingen veranderen. Uiteindelijk zal de schors mechanisch loskomen van het hout.

Ik denk dat het in dit geval logischer kan zijn om de schors te strippen om het hout af te werken, of om het natuurlijk te laten. Uiteindelijk zal het scheiden, en dat is oké.

datUser
2015-03-19 01:26:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een ding om in gedachten te houden is het seizoen waarin de tak werd gekapt.

Als het hout van een loofboom is, is de schors heel gemakkelijk te verwijderen in de lente en erg moeilijk te verwijderen in de herfst. Houd hier rekening mee als u de schors op de randen van planken in afgewerkte stukken wilt laten liggen of de schors in andere situaties gemakkelijk wilt verwijderen.

Als de wandelstok in de herfst is doorgesneden, kunt u ontdek dat de schors een tijdje blijft hangen, ongeacht hoe je hem afmaakt. Afwerking kan een rol spelen bij het vasthouden van de schors, maar als de stok in het verkeerde seizoen is afgesneden, kan het gebeuren dat de schors loskomt, ongeacht hoe deze is afgewerkt.

Mike Archibald
2018-08-28 18:28:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een wandelstok gemaakt op precies de bovenstaande manier. Meerdere dikke lagen polyurethaan. Mijn grote fout was het gebruik van een hoogglans, zodat het een soort 'nep'-look heeft, maar het is de binnenkant van een berk, dus het ziet er best mooi uit.

Dat deed ik ongeveer zeven tot tien jaar geleden en de schors en stok zien er nog in nieuwstaat uit. Dat is het hele jaar door intensief gebruik, dus waarschijnlijk langer dan veel meubels.

FreeMan
2015-03-19 06:58:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je zou de stick volledig in een dikke urethaan kunnen omhullen, zodat hij helemaal niet wordt blootgesteld, maar dat is waarschijnlijk niet het doel.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...