Vraag:
Hoe voorkom ik een gevaarlijke terugslag op een tafelzaag?
ratchet freak
2015-03-17 20:37:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bij het zagen van een plank op de tafelzaag kan het werkstuk soms met grote (en gevaarlijke) snelheden van de zaag worden weggeslingerd.

Welke technieken of uitrusting kunnen de kans op terugslag verkleinen?

Ik ben geraakt en afgesneden door een 15 "vierkant stuk vliegende MDF, teruggeschopt toen het tussen het hek en het blad klemde. Ik miste net mijn gezicht. Belangrijk probleem.
In de winkelklas van mijn middelbare school rukte iemand een stuk 2x4. De terugslag schoot het ongeveer 35 'door het klaslokaal van de winkel (waar alle bureaus waren) en liet een enorme deuk in het schoolbord achter het bureau van de leraar. Absoluut een belangrijke kwestie!
Als je wilt opscheppen over hoe erg je getuige bent van smeergeld, ga dan naar [chat.] (Http://chat.stackexchange.com/rooms/22025/woodworking)
Als het om tafelzagen gaat, zeg ik altijd wanneer en niet als je iets afsnijdt. Ik denk dat ze het gevaarlijkste stuk gereedschap zijn dat ooit is gemaakt. Ik ken mensen die vingers of duimen hebben afgesneden op een hakzaag en zelfs een draagbare 7 inch cirkelzaag en die zijn niet zo gevaarlijk als een tafelzaag. Ik kan bijna elke snede maken zonder een tafelzaag, dus ik gebruik bijna nooit een tafelzaag en als het moet, gebruik ik een tafelzaag, ik gebruik een 1,20 meter lange duwstok die ik heb gemaakt om mijn handen minstens 60 cm van de zaag te houden blad. Ik leg mijn hand helemaal nooit op de tafel als de zaag aan staat. In de houtwinkel op de middelbare school moesten we 100% op t krijgen
Zes antwoorden:
dfife
2015-03-17 20:43:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Spouwmes! Dat is de beste methode. Ik heb horen zeggen dat het onmogelijk is om met een spouwmes terugslag te krijgen.

enter image description here

(Afbeeldingsbron)

Andere dingen om te overwegen:

  1. Een hek parallel aan het blad hebben. Als het niet parallel is, kan het zaagblad bekneld raken, waardoor het werkstuk naar u terugvliegt.
  2. Scheur de planken niet doormidden. Als je een zes inch plank hebt die je doormidden snijdt, verlicht je veel spanning in het hout en kun je tijdens het zagen aanzienlijke bewegingen van het hout krijgen. Nogmaals, u zou het mes kunnen beknellen en gevaarlijke terugslag krijgen. Het is altijd beter om eerst de lintzaag ruw te zagen.

Bewerken: nog iets om te overwegen - ik gebruik over het algemeen twee pushsticks, zoals Mattias Wandel ( https://www.youtube.com/watch?v=gdIQY_7T26k) dus dat houdt me aan de zijkant van het stuk in plaats van erachter. Op die manier ben ik buiten gevaar als er toch sprake is van terugslag.

Bewerking # 2: ik moest terugkomen en nog een ding toevoegen dat tangentieel verband hield met het OP. Ik las een artikel over iemand die een zaagstop gebruikte die de veiligheidsfunctie uitschakelde en zijn duim verloor. Het lijkt erop dat hij aan terugslag dacht (en twee pushsticks gebruikte) en over het mes reikte om zijn werkstuk los te maken. Slecht idee.

Kwam hier om spouwmes te zeggen. Ik heb terugslag ondervonden tijdens het gebruik ervan, maar het was mijn eigen domheid. Ik had niet de moeite genomen om het spouwmes weer omhoog te brengen nadat ik een niet-doorgesneden snede had uitgevoerd. Gelukkig was het met een klein vierkantje triplex dat ik aan het snijden was, en het had niet genoeg massa om veel schade aan te richten toen het me raakte. Ik heb die fout nooit meer gemaakt en nooit meer terugslag meegemaakt.
Het kost maar één keer! Ik was een la aan het uitsnijden zonder spouwmes. Ik zeg je, een la heeft VEEL massa! Ik sloeg tegen mijn buik en sloeg de wind uit me.
Uw eerste hulppunt is belangrijk om te overwegen, aangezien de meeste zagen aanpassingen hebben om de afrastering en het blad goed uitgelijnd te houden. Goed punt!
De meeste terugslag die ik heb gezien, heeft te maken met dingen die in een hoek vast komen te zitten. Ik zie later nog wat veerplanken.
rob
2015-03-17 23:15:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Terugslag kan optreden wanneer de achterkant van het blad bekneld raakt in de zaagsnede, wanneer een stuk hout wordt geklemd tussen het blad en het hek, of wanneer een stuk hout van de tafel wordt getild.

Anti-terugslaguitrusting

Zoals anderen al hebben gezegd, een spouwmes , anti-terugslagpallen en op een hek gemonteerde veerplanken sterk > helpen beschermen tegen terugslag.

Als u een tafelgemonteerde veerplank gebruikt, zorg er dan voor dat deze zich voor het blad (invoerzijde) bevindt. Als u de veerplank naast het blad of achter het blad plaatst, zal de veerplaat in feite ervoor zorgen dat uw hout het blad afklemt en terugslag veroorzaakt.

Andere soorten apparatuur zijn onder meer op een hekwerk rollers en handmatige of automatische feeders.

Op een hek gemonteerde rollers zijn vergelijkbaar in functie met op een hek gemonteerde veerplanken, maar helpen ook om de stapel tegen het hek te duwen. De rollen zijn typisch ontworpen om slechts in één richting te draaien.

Board Buddies fence-mounted rollers

Clear Cut stock guides

Handmatige invoer:

Duelen Safety Fence

Power Feeder:

Power Feeder

Een splitter is niet zo goed als een spouwmes

Als je een oudere zaag hebt, heb je misschien een kloofmes in plaats van een spouwmes. Hoewel een kloofmes en een spouwmes beide voorkomen dat het lemmet bekneld raakt, wordt een splitser altijd op dezelfde hoogte geplaatst, terwijl een spouwmes met het lemmet omhoog en omlaag gaat. Hierdoor behoudt het spouwmes een constante afstand tot de achterkant van het lemmet. Dit betekent dat wanneer het blad wordt neergelaten voor een ondiepe snede, er een enorme opening is tussen de achterkant van het blad en de splitter, zoals geïllustreerd in een terugslagincident geanalyseerd op LumberJocks. Een kloofmes presteert alleen zo goed als een spouwmes wanneer het blad tot volledige hoogte is geheven - wat op zichzelf als onveilig wordt beschouwd, tenzij je de volledige hoogte van het blad nodig hebt om te snijden.

Afkortingen

Er zijn enkele aanvullende veiligheidsmaatregelen die u kunt nemen bij het maken van afkortingen.

Gebruik een slee voor afkorten. De slede wiegt uw werkstuk helemaal door het blad en duwt beide stukken voorbij het blad na de snede.

Crosscut sled

Gebruik uw verstekmeter en afrastering niet samen. Als u de afrastering als stop wilt gebruiken om consistente lengtes af te zagen, klem dan een stuk hout aan de afrastering voor het blad (aan de invoerzijde). Op deze manier kan de afsnijding niet bekneld raken tussen het mes en de afrastering.

Denk goed na over de hele snede voordat u deze maakt

Voordat u een snede maakt met een elektrisch gereedschap, moet u zorgvuldig denk door de hele snit, van begin tot eind. Sommige van de hieronder genoemde problemen kunnen direct bijdragen aan (of voorkomen) terugslag, maar ze zijn allemaal belangrijk.

  • Hoe gaat u de volledige lengte van het werkstuk in, door en voorbij de mes?
  • Is er iets dat mogelijk het pad van het werkstuk zou kunnen blokkeren?
  • Waar zal elke hand zijn tijdens de hele operatie?
  • Wat gebeurt er met het restant?
  • Zaag je door knopen of andere onstabiele kenmerken heen?
  • Wat gebeurt er als het werkstuk voorbij het blad is? Zal het wankelen aan de achterkant van de zaag (en mogelijk eraf vallen)?
  • Heeft u invoer- of uitvoersteunen nodig?
  • Waar is de aan / uit-schakelaar en hoe gaat u draaien van de zaag af als het werkstuk vast komt te zitten en u het niet helemaal door het blad kunt duwen? Kunt u het uitschakelen met uw knie zodat u uw handen niet hoeft te bewegen?

Blijf vrij

Hoewel het niet noodzakelijk iets doet om terugslag te voorkomen , moet u altijd proberen vrij te blijven van het waarschijnlijke pad van terugslag. Ga in het bijzonder indien mogelijk naast uw werkstuk staan, en als u de afrastering gebruikt, ga dan niet in de zone tussen het blad en de afrastering staan.

Is er een op een hek gemonteerde roller (zoals de gele op de foto) te koop? Zo ja, waar kan ik er dan een vinden? bedankt, R
@Randy De gele afgebeelde heten Board Buddies en de zwarte worden verkocht als de JessEm Clear Cut TS. U kunt deze en misschien een paar andere vinden door te zoeken op "geleider van tafelzaagrollen" of "geleider van tafelzaagmachines". De meeste winkels voor houtbewerkingsgereedschap verkopen ze.
Doresoom
2015-03-17 20:56:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als secundaire veiligheidsmaatregel voor @ dfife's uitstekende suggestie voor spouwmessen, zijn anti-terugslagpallen een andere optie.

Over het algemeen worden ze op het spouwmes zelf geïnstalleerd en zijn ze veerbelast om in contact te blijven met het werkstuk. Zie het als een eenrichtingskoppeling voor uw hout.

Merk op dat ik problemen heb gehad met dit krabben van zachthout zoals grenen, dus ik gebruik ze alleen als ik nog steeds van plan ben om zwaar te schuren of te schaven daarna.

enter image description here

Afbeeldingsbron

bowlturner
2015-03-17 21:09:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is niet zo effectief als een spouwmes en anti-terugslagpallen, maar een veerplank kan helpen en helpt de vingers veilig te houden.

enter image description here

De foto toont een freestafel in plaats van een tafelzaag, maar je hebt gelijk dat een aan een hek gemonteerde veerplank kan helpen tegen terugslag. Als u een op een tafel gemonteerde veerplaat gebruikt en u maakt een doorgaande snede, zorg er dan voor dat u de veerplaat vóór het blad plaatst (de invoerzijde).
@rob ja ik weet dat het een router is, als ik tijd heb, zal ik er een zoeken met een tafelzaag
Verenplanken tegen de afrastering (vóór het blad) en naar beneden tegen de tafel kunnen helpen bij die harige snijbewerkingen.
CoAstroGeek
2015-03-17 21:09:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bewaar het grotere stuk tussen het blad en de omheining, en druk erop met je duwstok. De meeste terugslag die ik heb gezien, waren wanneer een smal stuk tussen het mes en de omheining werd geklemd. En ga niet achter het stuk staan!

Wees extra voorzichtig met gedraaid of geknoopt hout dat veel interne spanning kan hebben - het is veel waarschijnlijker dat de &-terugslag wordt bekneld.

dit is ook mijn ervaring geweest. we noemen dat gebied achter het stuk "the line of fire".
Sherwood Botsford
2019-05-10 16:52:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oorspronkelijk gepost als een Q&A, maar gemarkeerd als duplicaat.

Aftermarket kloofmessen hebben de neiging om te variëren van niet beschikbaar tot suboptimaal.

De functie van het spouwmes is om te voorkomen dat het hout blijft haken aan de stijgende tanden van het blad. Dit kan gebeuren door een bedieningsfout of door het hout dat naar een nieuwe vorm springt met het maken van de zaagsnede.

Splitters doen dit ook, maar bevinden zich meestal verder van het blad, en kunnen niet worden gebruikt met gekantelde bladen.

Ik had een oude rockwell-bever zonder beschermer, zonder splitter, nee spouwmes. Ik heb nog steeds al mijn vingers. Grote verzameling duwstokken, en ongeveer twee pond paranoia, en NOOIT in het vlak van het blad staan.

Hoe dan ook:

Als je afrastering is opgezet met een track voor jigs , kunt u wielen krijgen die een beetje uit de lijn lopen en die veerbelast zijn. Ze rijden op het bord en zullen het bord naar het hek trekken. Dit verkleint de kans dat de zaagsnede op het stijgende blad blijft hangen.

Board Buddies

Deze van Jessem ziet er steviger uit. Jessem Stock Control

Koppel dit met een verenbord. De meest voorkomende stijl wordt vergrendeld in een gleuf voor een verstekmeter. Er zijn nu enkele gladde exemplaren met losneembare magnetische houders, die zowel naar binnen als naar beneden kunnen worden gedrukt. Dit zorgt ervoor dat de plank aan het begin van de snede strak tegen de schutting zit. Featherboards kunnen ook op het hek worden gemonteerd om Two way featherboard

Featherboard

Je kunt ook pallen krijgen die het hek vastmaken. Dit werkt alleen als er sprake is van terugslag en doet er weinig aan om dit te voorkomen.

Tot slot: het beste veiligheidsaccessoire is dat tussen je oren.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...