Vraag:
Wanneer is het het beste om ovengedroogd versus luchtgedroogd versus groen hout in een project te gebruiken?
rob
2015-03-18 11:09:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In de oven gedroogd hout wordt meestal aanbevolen voor houtbewerkingsprojecten, omdat het stabieler is dan groen en aan de lucht gedroogd hout.

Aan de andere kant is mij verteld dat ovengedroogd hout slecht is voor draaibankwerk, en in feite is groen hout het beste om te draaien.

Luchtgedroogd timmerhout lijkt als werkbaar te worden beschouwd, maar misschien niet ideaal voor wat dan ook.

Is dit zo ongeveer een samenvatting, of zijn er andere toepassingen zoals carving waarbij een bepaald vochtgehalte ideaal is? Is er een geval waarin aan de lucht gedroogd hout de voorkeur heeft boven zowel in de oven gedroogd als groen hout?

Twee antwoorden:
bowlturner
2015-03-18 17:48:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Groen - Erg leuk om te draaien en het is net als het vormen van boter, maar hoe groener het is, hoe groter de kans dat je scheurtjes krijgt als het opdroogt en mogelijk een beetje kromtrekt. voor bouwprojecten (boekenplanken, tafels, gebouwen enz.) Groen is een vreselijke keuze, tenzij je voor een specifiek effect gaat omdat het hout droogt.

Oven (snelle oven) - Zeer droog en stabiel, goed voor bouwprojecten, harder voor draaibankbeitels, en vereist meer slijpen. Droogoven is ook moeilijk voor de onderconstructie van het hout en gaat niet zo lang mee als aan de lucht gedroogd (langzaam oven) hout.

Luchtdroog / langzame oven - vergt veel langer om op een bruikbaar vochtgehalte te zijn voor bouwprojecten, maar om te draaien is het veel stabieler dan groen en niet zo hard voor de beitels. Voor meubels is het het beste omdat het niet de schade heeft die wordt veroorzaakt door snel drogen in de oven en het zal veel stabieler zijn dan groen hout.


Als ik zeg dat het snel drogen in een oven is, bedoel ik commerciële systemen die het hout zeer snel drogen (in een kwestie van uren).

Langzaam drogen in de oven verwijst naar zoiets als mijn zonne-oven. Het warmt gedurende de dag op en laat vocht vrij. 'S Nachts heeft het vocht in het midden van het hout de kans om zich gelijkmatig door het hout te verspreiden. Dit resulteert in een gelijkmatigere droging en minder belasting van de houten onderconstructies. Het meeste van mijn hout wordt aan de lucht gedroogd en daarna werk ik het af in mijn zonne-oven om het vochtgehalte tot 10% (of minder) te verlagen.

BrownRedHawk
2015-03-18 17:05:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit klopt precies. In de oven gedroogd hout wordt meestal gewaardeerd om zijn stabiliteit en gebruik in de bouw. Dit kan de voorkeur hebben bij werkstukken die zouden worden gelamineerd of anderszins aan elkaar zouden worden gelijmd, maar als het te droog is, kan zelfs het vocht van de lijm zwelling veroorzaken en extra droogtijd vereisen.

Meestal geef ik de voorkeur aan draai aan de lucht gedroogd hout. Het heeft de neiging om de minste mate van kromtrekken te hebben, vooral als de afgesneden uiteinden in de was zijn gezet of anderszins zijn afgedicht. Ik werkte meestal met hout dat langzaam was gedroogd, met de schors er nog aan. Dit was ideaal om te draaien. Met een vochtgehalte van slechts 12% - 14% voelde ik me het meest op mijn gemak.

De meeste grote noppen die ik ken, zijn aan de lucht gedroogd en vervolgens opnieuw gezaaid in beter hanteerbare stukken.

Er zijn echter technieken om groen hout te veranderen IN DE VERWACHTING dat het kromtrekt en verdraait, en het zo doet dat het niet barst. Dat waren de mooiste, organische stukken.

Er zijn voor- en nadelen aan alle soorten hout, maar ik vind met geduld en een vaste hand vaak de beperkende factoren in vergelijking met het vochtgehalte. Elk stuk hout moet worden geselecteerd voor de toepassing / het project in gedachten.

Ik wens je veel succes en grote stapels houtsnippers.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...