Vraag:
Is deze mal voor tafelzaagdraaibank veilig?
Doresoom
2015-03-17 22:52:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb onlangs een video gezien over het maken van een mal om materiaal op een tafelzaag te draaien. Het leek me onveilig, aangezien de gemotoriseerde mal het materiaal zijwaarts in het roterende zaagblad voortbewoog.

enter image description here

Dit lijkt een zeer nuttige techniek, maar ik ben vooral bezorgd over de veiligheidsaspecten ervan. Hoewel voor zover ik begrijp, inhammen met een tafelzaag een algemeen aanvaarde praktijk is, die redelijk vergelijkbaar lijkt.

Ik weet niet zeker of dit helemaal over het onderwerp gaat, aangezien ik veronderstel dat de veiligheidsaspecten ervan een beetje subjectief zijn. Hoewel mogelijke antwoorden definitieve redenen kunnen zijn waarom het onveilig is.
Ik zou het daar niet mee eens zijn, maar bracht het ter sprake in [Meta] (http://meta.woodworking.stackexchange.com/questions/16/is-tool-safety-on-topic).
Ik heb me ook afgevraagd hoe veilig deze mal is, maar ik zou me er een stuk comfortabeler bij voelen als het een polycarbonaat schild had dat de hele bovenkant bedekt (voor het geval de spil explodeert) en als er solide, speciale handgrepen waren buiten het pad van het mes.
De ongeveer gelijkwaardige mal voor een router is veiliger en veelzijdiger.
! [voer de beschrijving van de afbeelding hier in] (https://i.stack.imgur.com/Lt6xd.jpg) Ik zal jullie laten weten hoe het ‘afloopt’ - Ik was gefascineerd door de video en advertentie om te proberen
Drie antwoorden:
BrownRedHawk
2015-03-17 23:54:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat het woord 'veilig' hier relatief is. Net zoals moderne auto's veilig zijn, wanneer ze op de weg rijden en de verkeersregels naleven. Ik denk dat in dit geval het antwoord een diepgaande NO.

Tafelzagen zijn 'veilig' wanneer ze worden gebruikt voor het zagen van hout dat tegen de tafel ligt, en de stop, bij voorkeur met stokken en een spouwmes. Ik zie geen van deze dingen hier gebeuren.

Ik heb veel mensen dingen zien doen die niet waren bedoeld zoals de tools bedoeld waren zonder gewond te raken, maar de meeste van diezelfde mensen hebben verhalen over het bijna verliezen van een vinger, of het hebben van een stuk hout dat door de werkplaats wordt gegooid. Waarom dat risico nemen, als er een perfect gereedschap is dat is ontworpen om hout te draaien?

Uitstekend punt over het werkstuk dat boven de tafel wordt opgehangen. Iets waar ik niet aan had gedacht.
Ook al draait het stuk relatief langzaam in vergelijking met het zaagblad, je gebruikt niet de beoogde richting van de zaagtand om de snede tegen het hout te maken. Zelfs het snijden van een kap op een tafelzaag is ruw voor het blad, stel je nu voor hoe ruw dit moet zijn.
laterale spanning op het zaagblad (waarvoor het niet is ontworpen) plus een materiaal met knopen en mogelijke interne spanningen (d.w.z. takken) plus de bovengenoemde - het laat me niet warm en wazig voelen
CoAstroGeek
2015-03-18 00:12:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat mijn grootste zorg is dat ik geen goed gevoel heb voor hoe dit systeem zich zal gedragen. Wanneer ik op het punt sta om een ​​actie uit te voeren met een elektrisch gereedschap, is dat heel opzettelijk, en ik heb nagedacht over het soort slechte resultaten dat zou kunnen resulteren. Bijvoorbeeld (niet een volledige lijst per stuk)

  • Tafelzaag: terugslag
  • Verstekzaag: bladbinding
  • Lintzaag: blad breekt en spoelen over de tafel
  • Kolomboormachine: bitbinds, spins werkstuk
  • etc.

Dit wetende, kan ik anticiperen op problemen en verzachten ze. Ik plaats mijn lichaam op een bepaalde manier ten opzichte van het gereedschap, ik houd het stuk of gereedschap op een bepaalde manier vast, gebruik indien nodig extra klemmen, vingerborden, enz.

Ik heb gewoon geen goed gevoel voor hoe dit ding zich gaat gedragen als er iets misgaat, of zelfs op welke manieren het mis kan gaan. Het lijkt erop dat het erg goed werkt, maar ik zou er verdomd voorzichtig mee zijn.

KRS
2016-05-13 23:57:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nou, afgezien van de toevoeging van de accuboormachine om de kolf te draaien, hoe verschilt dit van het zagen van een inham met een tafelzaag? Dat is een aloude techniek waarbij de kolf op een vector tegen de zijkant van het blad wordt gedrukt.

Ik denk dat de duivel in de bouw zit. De sterkte van hetzelfde malontwerp is altijd afhankelijk van materialen, pasvorm, constructie en gebruikte techniek. De gebruiker is in dit geval voorzichtig met het maken van verschillende passen van lage graad voordat hij bij het gewenste product komt - dat weerspiegelt ook de techniek voor het maken van een inham.

Ik zou ook kunnen twijfelen over de ergonomie: ik denk dat de kritieken hier gemaakt zijn perfect omdat ik ook graag kenmerken zou willen zien die de handen van de houtbewerker verder van het blad af bewegen, maar toen zag ik zijn handen nergens in de buurt van het blad, dus misschien heb ik het mis.

Als de mal goed is gebouwd en wordt gebruikt met de voorzichtigheid die we altijd moeten toepassen, lijkt het erg praktisch.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...