Vraag:
Hoe weet ik of het tijd is om mijn cirkelzaagblad te vervangen?
feetwet
2015-03-17 23:16:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik mijn tafelzaag en cirkelzaag, beide met scheurbladen, maar een paar keer per jaar. Hoe weet ik wanneer het tijd is om ze te vervangen?

Ik kan me voorstellen dat ik ze niet kwijtraak om te dragen, maar misschien heb ik af en toe een spijker geraakt. Ik weet niet of opslag en roest degradatie veroorzaken of dat roest oppervlakkig is en wordt afgestoten als ik ze opnieuw gebruik.

Twee antwoorden:
Doresoom
2015-03-17 23:20:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je mes zal tekenen van botheid gaan vertonen. Deze omvatten:

  • Binden
  • Overmatige kracht vereist om vooruit te zagen
  • Overmatig scheuren / spanen
  • Verbranden van het hout

Het helpt als u zich het "gevoel" van snijden met een scherp mes kunt herinneren om deze tekenen te helpen herkennen. Een van hen alleen kan het resultaat zijn van een onjuiste techniek. Maar wanneer meerdere borden zich opstapelen, kunt u er zeker van zijn dat het tijd is om van blades te wisselen.

Dezelfde vraag / antwoord is te vinden op [DIY.SE] (http://diy.stackexchange.com/a/6463/20), maar ik denk dat het ook relevant en belangrijk is om op de houtbewerkingssite te blijven.
Een probleem is dat omdat ik zo weinig gebruik en mijn materialen zo gevarieerd, ik geen goede uitgangspositie heb voor wat ik kan verwachten en dus wat "overdreven" zou zijn.
U kunt proberen een plank over uw tafelzaagtafel te schuiven zonder dat de zaag loopt. Zolang je de snede niet forceren, zou het langzaam door het blad voortbewegen tijdens het scheuren niet significant meer kracht moeten vereisen dan die om wrijving te overwinnen.
Wauw: dan probeer ik ofwel veel te snel te voeren, ofwel heb ik mijn huidige mes veel te lang gehouden!
-1
@Doresoom ... grenen zullen ook een stuk gemakkelijker te zagen zijn dan hardhout.
Peter Grace
2015-03-18 15:05:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Soms, wanneer mensen denken dat hun zaag saai is, is een schoonmaakbeurt echt nodig. De harsen uit het hout hopen zich na verloop van tijd op in de tanden en plakken aan de snijkant vast. Door het mes in eenvoudig groen of een andere reiniger naar keuze te weken en vervolgens de tanden te schrobben met een oude tandenborstel, kan de levensduur van het mes worden verlengd.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...