Vraag:
Hoe kan ik handgereedschap opbergen zodat ze niet roesten?
Blue Ice
2015-03-17 22:20:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb momenteel een kleine set handgereedschap, maar gebruik ze niet vaak. De ene hand zag die ik bezit (opgeslagen op een plank met mijn andere gereedschappen in de kelder) heeft behoorlijk wat roest op het mes, en ik wil voorkomen dat dit gebeurt met mijn andere handgereedschap.

WD- 40 lijkt niet de beste oplossing, omdat het stinkt en vaak stof aantrekt. Is pasteuze was acceptabel om roest of corrosie te voorkomen? Ik ben van plan het op te warmen en het over de stalen delen van het gereedschap te halen.

Ik heb ook gehoord dat exsiccatoren effectief kunnen zijn om gereedschapsopslag uit te drogen. Kan dit worden bereikt met silicagelpakketten? Moet ik de gereedschappen ook op de een of andere manier oliën?

Ik vind dat de plek waar je je gereedschap bewaart de grootste factor is. Waar bewaar je momenteel je gereedschap? Garage, kelder etc.
Kelder, op een plank. Ik denk op een gegeven moment aan een gereedschapskist.
Hoewel WD40 een bepaalde geur heeft, is het meestal geweldig om je gereedschap op te zetten. De reden hiervoor is dat de "WD" staat voor * waterverplaatsing *, wat betekent dat het meeste van dat water van het gereedschap wordt gehouden en roest helpt voorkomen. Zoals @BrownRedHawk echter in hun antwoord zegt, * veroorzaakt roest roest *. Als je een klein beetje roest op je gereedschap hebt, zal het meer roest vormen ... dat is ook mijn ervaring. Alleen een gedachte.
Om uit te breiden van Paulster2, vind ik dat de geur altijd het ergst / langst lijkt te hangen in het bespoten gebied. Het kan de moeite waard zijn om de gereedschappen naar buiten te brengen om te spuiten, ze een tijdje te laten drogen en ze dan naar binnen te brengen. Dit zou zeker voorkomen dat een meerderheid van de geur naar binnen komt.
Achttien antwoorden:
BrownRedHawk
2015-03-17 22:44:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb iets dat lijkt op een antwoord, maar ik zou het meer als advies kunnen beschouwen.

  1. Roest verwekt roest - puur anekdotisch, maar ik heb het gevoel dat onbeheerd roest meer roest bevordert. Ik zou eerst proberen om zoveel mogelijk roest te verwijderen. Dingen als zeegelei, zuiveringszout en dergelijke zullen je vrienden zijn.
  2. Vocht is de vijand - of het nu je huis, je gereedschap, je elektronica of iets anders is, vocht is vaak een probleem. Als je dat nog niet hebt gedaan, zou ik investeren in een relatief goedkope luchtontvochtiger. Ik houd mijn kelder rond de 35% luchtvochtigheid en ben er dol op.

  3. Olie - Het enige dat ik weet als dat consequent roest van ijzerhoudende voorwerpen voorkomt, is olie. Was is oké, en kan effectief zijn, maar er gaat niets boven een zeer fijne nevel van minerale olie (of eigenlijk zo ongeveer elke olie die niet zuur wordt, en een katoenen doek. Ik vind dat minerale olie het minste effect heeft op de gereedschappen en het hout dat ze zagen. Er is een microscopisch dun laagje voor nodig om te voorkomen dat die zuurstof bij je gereedschap komt.

Re: 1, het is niet alleen anekdotisch. Roest ontstaat wanneer ijzer in het gereedschap reageert met zuurstof in de lucht en ijzeroxide vormt. Een moment van nadenken over roest zal bevestigen dat ijzeroxide een schilferige substantie is. Door weg te pellen van de andere ijzerlagen, komt er meer ijzer vrij, waardoor het met meer zuurstof kan reageren. Daarom is roesten een op hol geslagen proces.
Interessant is dat niet alle metalen dit probleem hebben. Aluminium zou behoorlijk gevaarlijk zijn als het roest zoals ijzer. Aluminium reageert met zuurstof, maar aluminiumoxide is niet schilferig. Het vormt een dunne, doffe grijze laag op het aluminium en het proces stopt. De "roest" van aluminium is dus eigenlijk een natuurlijke beschermlaag.
@CharlieKilian Ik begrijp uw uitleg als een reden waarom roest roest verwekt; het lijkt echter te impliceren dat, zodra roest zich heeft gevormd, het verwijderen van de roest niet zou helpen verdere roest te voorkomen (en in feite contraproductief zou kunnen zijn, aangezien het de zuurstofblootstelling van het niet-verroeste ijzer eronder verhoogt). Als dat niet waar is, kunt u mij dan vertellen waarom het verwijderen van roest helpt om meer roest te voorkomen?
Zoals ik het begrijp, komt dat omdat je het schilferige metaal hebt verwijderd, waardoor er massief metaal overblijft dat nog niet is gaan schilferen en delamineren. Het schilferende deel is de sleutel, omdat er meer oppervlak beschikbaar is om te reageren. (Hoewel ik misschien ben meegenomen door een onjuiste popwetenschappelijke uitleg; ik kan je vertellen dat de populaire verklaring waarom een ​​vleugelprofiel / vleugel werkt, verkeerd is - een vliegtuig kon niet ondersteboven vliegen als de lift te wijten was aan verschillende snelheden. haasten over de bovenkant versus de onderkant van de vleugel, dus dat is duidelijk verkeerd - dus het zou niet de eerste keer zijn.)
WillsBradford
2015-03-18 02:28:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Silica gel-pakketten werken niet goed als je gereedschap op planken staat. Ze drogen gewoon de omringende lucht uit, die wordt vervangen door andere vochtige lucht.

Maar als je gereedschap in dozen zit, zullen silicagelpakketten redelijk effectief zijn. Natuurlijk zijn de grotere pakketten effectiever dan de kleinere.

Ik heb er altijd goede resultaten mee behaald.

Ik heb gehoord dat men gebruikte silicagelverpakkingen weer in een oven kan drogen. Ik weet niet of het in het echte leven werkt, maar ik ben begonnen ze te verzamelen om het in ieder geval te proberen.
@LosManos - Ja, veel droogmiddelen, waaronder silicagel, kunnen worden "geregenereerd" door verwarming. Temperatuur en duur zijn afhankelijk van het type en de massa van het droogmiddel. (Bijv. IIRC silica regenereert op 250F. Of je kunt je eigen krachtige droogmiddel maken door epsomzout te bakken op 500F.)
Sam Wilson
2015-03-18 04:22:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

WD40 is veel beter (vind ik) als het niet wordt aangebracht met een spuitbus; pak het bij de liter en poets het op met een doek. Dat is mijn gebruikelijke methode, en het werkt prima (behalve als ik het vergeet). Ik doe het elke keer dat ik een tool langer dan een paar uur niet gebruik. De geur is veel minder dan bij het spuiten van het spul.

Met was, als je wilt voorkomen dat je het moet opwarmen, kun je het (soort van) oplossen in wat metho en het met een doek opborstelen.

Natuurlijk is het traditionele systeem een ​​schapenvleesbroodje! Een strook stof, met dierlijk vet er kruislings op gelegd en vervolgens opgerold. Bind het vast met een touwtje, knip het ene uiteinde er netjes af en gebruik dat uiteinde om na gebruik overal vet op je gereedschap te smeren. Gaat eeuwen mee!

Damon
2015-03-18 15:50:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Camelia-olie.

Het is zeer betaalbaar (ongeveer 15 € per liter), het maakt geen vlekken, het geeft geen kauwgom (het ruikt of smaakt niet). Het is niet agressief voor de huid of anderszins gevaarlijk voor uw gezondheid (u zou het kunnen drinken , en u zou het kunnen gebruiken als lotion en voor uw haar, inderdaad bevatten veel hoogwaardige lichaamsoliën camelia).

Breng een paar druppels aan met een dispenser en verdeel het gelijkmatig zodat het hele oppervlak bedekt is, en wikkel je gereedschap dan in een oude doek voordat je het in dozen doet (of liever een leren laken).

U kunt de olie verwijderen voordat u het gereedschap gebruikt met één veeg van een papieren handdoek.

Netduke
2015-06-13 00:28:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een andere veel voorkomende oplossing is warmte. Verhit je gereedschapskist.

Soms wordt het gereedschap kouder dan de omgevingslucht en condenseert het vocht op het gereedschap waardoor roest ontstaat, verhitting zou dit oplossen.

Door de lucht te verwarmen wordt ook de relatieve vochtigheid verlaagd.

Dit lijkt misschien een rare oplossing, maar het wordt vrij algemeen gebruikt om vuurwapens te beschermen. En een van de meer populaire vuurwapenoplossingen is in feite een kleine elektrisch verwarmde stok die je in een vuurwapenkluis plaatst, zoals deze guldenroede-ontvochtiger

Er is niet veel voor nodig om op zijn minst te beschrijven waarnaar u linkt voor het geval de link rot.
MatthewR
2015-06-16 01:49:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben het eens met alle suggesties om olie te gebruiken. Ik plakte een stuk tapijt op een plank naast mijn bank. Telkens wanneer ik klaar ben met een stuk gereedschap, spuit ik olie op het tapijt en wrijf ik het stuk gereedschap ertegen. Dit is gemakkelijk en bespaart olie.

Als je al roest hebt - ik heb ontdekt dat het "SandFlex Flexible Abrasive Block, Fine Grit" - uitstekend geschikt is voor het opruimen van gereedschap. Bovendien is "Evapo-Rust" ongelooflijk effectief, zij het een dure manier om roest op te ruimen. Het is veilig voor gereedschap.

Voor opslag op langere termijn kunt u "Uniwrap roestwerend papier" kopen.

In het algemeen is het verminderen van vocht de beste manier om roest te verminderen. Ik raad ten zeerste aan om een ​​luchtontvochtiger in uw winkel te gebruiken.

JMMoore
2015-06-20 00:43:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zorg dat de gereedschappen roestvrij worden door ze te polijsten met staalwol of scotch brite, schoon te vegen met een olieachtige doek - laat een zeer fijne olieachtige film achter en breng dan een zachte was aan - ik heb goed succes gehad met Johnson-waspasta. Als u niet kunt zorgen voor een omgeving met een laag vochtgehalte, zal de wasfilm doen als iets anders om hervorming van roest te voorkomen, maar laat het gereedschap bruikbaar. Als de opslag jarenlang is en de tool niet wordt gebruikt, probeer dan Cosmoline

FreeMan
2015-03-18 00:34:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Blauwdrukken wordt gebruikt om vuurwapens te beschermen tegen roest en wordt volgens dat Wiki-artikel gebruikt om gereedschappen te beschermen.

Ik herinner me van mijn jachtdagen dat we een fles blauwing zouden nemen en alles goed zouden afvegen aan het einde van de reis.

bowlturner
2015-03-17 23:51:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik siliconen glijmiddel, geen WD-40. Dit is meestal voor mijn tafelbladen en dergelijke. Maart / april ga ik door mijn winkel en gebruik siliconen op al mijn machines met metalen bovenkant (tafelzaag, schrijnwerker enz.) Om te voorkomen dat ze gaan roesten als het vochtgehalte in de lucht stijgt en de toppen nog steeds koud zijn waardoor het water condenseert en roest veroorzaakt . Een goed ding over siliconen is dat het geen olieachtig residu achterlaat, vooral niet op hout als je de tool later gebruikt.

Ik heb altijd gehoord dat je geen siliconen wilt in de buurt van iets dat je hout raakt, omdat het vlekken of een ander ongewenst patroon zal produceren wanneer je je afwerking gaat aanbrengen. Enige verdienste daarvoor?
@rob Ik weet het niet. Ik heb het nooit gemerkt, maar ik trok alleen een heel lichte jas aan. Ik weet dat wd-40 je hout kan bevlekken. Ik ben nu niet in de buurt van mijn houtwinkel (nog een paar weken uren weg), maar ik zal het product dat ik gebruik dubbel controleren en verslag uitbrengen.
Nu vraag ik me af of er een interessant effect is dat kan worden bereikt door wd40 opzettelijk te gebruiken als vlek / afwerking ...
sig
2015-12-18 00:49:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Teflon kettingolie van Dupont zorgt voor een mooie taaie statische en roestvrije film.

Het wordt gebruikt voor motorkettingen en is getest op het verzamelen van vuil, roest en stof. Moet het laten drogen bij de eerste toepassing. Ik heb ook maar een klein beetje nodig. Een beetje prikkelend, dus spray op een goed geventileerde plaats. Geweldig voor alle soorten metaal in vochtige situaties.

wat voor siliconen geldt, geldt dubbel voor teflon - zie de opmerking van Graphus hierover ... over het algemeen slecht voor houtbewerking vanwege het onvermogen van afwerkingen om aan PTFE-resten te hechten, wat fisheye-defecten veroorzaakt.
Shawn
2016-08-18 00:48:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

CRC food grade siliconen glijmiddel is magisch op elk metaal, laat nooit sporen achter en verdwijnt niet tenzij je het wilt, ze gebruiken dit spul in musea waar langdurige opslag met bescherming van het grootste belang is, olie verdwijnt gewoon uiteindelijk ben ik overgestapt op dit smeermiddel en zal ik nooit meer teruggaan naar olie ter bescherming, ik gebruik het op messen, zwaarden, deursloten, antieke scheermessen ect ect ect, het zegt food grade maar ik zou het niet eten, tenzij natuurlijk je wilt voor altijd leven !! ... :)

Vloeistoffen op basis van silconen worden in houtbewerkingskringen als een slechte gok beschouwd vanwege negatieve reacties met afwerkingen (leidend tot de gevreesde visoogdefecten). De meest microscopisch kleine hoeveelheden die van een autolak op de vingers en vervolgens op het hout worden overgebracht, kunnen een probleem veroorzaken, groothandel gebruikt op oppervlakken van houtbewerkingsgereedschap lijkt om problemen te vragen :-)
Hotrodmonkey
2015-03-18 02:55:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lee Valley verkoopt een droogmiddel dat u met uw gereedschap in een kast kunt plaatsen.

http://www.leevalley.com/US/wood/page.aspx?p=59367&cat = 1,43456

Een ding dat ik je sterk zou aanmoedigen om te doen (en dat is wat ik heb gedaan) is het kopen van een luchtontvochtiger in de kamer. Roest begint wanneer de omgevingsvochtigheid 40% bereikt. De luchtontvochtiger beschermt niet alleen je handgereedschap, maar ook al je andere gereedschap. Dit is het model dat ik bij Amazon heb gekocht:

http://www.amazon.com/gp/product/B00AU7GZXE/ref=oh_aui_detailpage_o03_s00?ie=UTF8&psc=1

picciano
2015-06-19 07:09:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Probeer Ballistol

Oorspronkelijk ontworpen voor het beschermen en opslaan van vuurwapens, werkt het erg goed voor het beschermen van metalen gereedschappen en handvatten.

@rob Het is geen advertentie. Ik heb het product gebruikt, het werkt goed en is een goede oplossing voor de vraag. Dit is mijn eerste post hier op Woodworking, maar ik ben erg actief op andere SE-sites.
bedankt voor de bewerking! Ik vermoedde dat het een legitiem bericht was nadat ik gisteren naar je netwerkprofiel had gekeken, maar na je bewerking zal het ook voor andere bezoekers minder op een advertentie lijken. Nogmaals welkom op de site.
keshlam
2015-10-08 00:17:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een van de gekste suggesties die ik heb gezien: mottenballen in de lades. Mottenballen werken grotendeels door ontgassing, en aangezien de damp zwaarder is dan lucht, zou je theoretisch gezien moeten eindigen met een laag damp die lucht - en zuurstof - uit de weg duwt.

Aan de andere kant , dat zijn nogal akelige dingen, vooral als je werkplaats slecht geventileerd is.

Gewoon weggooien als observatie, niet als aanbeveling.

feetwet
2016-12-08 23:11:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kijk wat vuurwapenverzamelaars doen om geweren tegen roest te beschermen. Ze zijn fanatiek in het voorkomen van roest. En ze hebben een reeks tegenmaatregelen ontwikkeld om hun gun metal te beschermen (dat vaak wordt geïnstalleerd in zeer hoogwaardige houtsoorten):

  1. Breng eerst onmiddellijk na gebruik een lichte beschermende coating op staal. WD-40 snijdt het niet. Er is een breed scala aan geavanceerde beschermende smeermiddelen voor vuurwapens, en die zijn ook prima voor gereedschapsstaal. Deze variëren van oliën tot siliconen en van sprays tot doekjes. (Update: volgens opmerkingen, het klinkt alsof coatings op siliconenbasis moeten worden vermeden, omdat niet-detecteerbare hoeveelheden die op hout terechtkomen, latere afwerkingen kunnen verstoren!)

  2. Aanvulling voor opslag op lange termijn het smeermiddel met een roestremmer . Deze zijn verkrijgbaar als sprays voor directe toepassing, of geïmpregneerd papier of doek om toe te voegen aan opslagcontainers waar er niet veel luchtstroom is. (Ze zijn vluchtig, dus als het gereedschap buiten wordt bewaard, zullen deze uiteindelijk verdampen.)

  3. Houd de relatieve vochtigheid laag - nooit boven de 40% . Een manier om dit te doen, is door uw gereedschap op te bergen in een kamer met een luchtontvochtiger. Een andere is om de opslagcontainer te ontvochtigen. Er zijn droogmiddelsystemen ontworpen voor pistoolkluizen met ingebouwde capaciteitsindicatoren en plug-in laders.

  4. Vermijd condensatiecondities . Dit zou zijn waar de temperatuur in de opslagruimte sterk mag variëren: wanneer de luchttemperatuur aanzienlijk stijgt, zal het relatief koude metaal condensatie aantrekken voordat het opwarmt. Een manier om dit te voorkomen, is door het gereedschap in een verwarmde container te bewaren. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een ​​20W-lamp of ander apparaat aan de onderkant van een pistoolkluis te laten zitten. (Kluizen zijn meestal niet luchtdicht, maar dit zorgt ervoor dat de inhoud van de kluis altijd een beetje warmer is dan de omgevingslucht.)

WD-40 is meestal stoddard-oplosmiddel (een mooie naam voor terpentine), geen kerosine. Opnieuw. de lichte beschermende coating en uw vermelding van siliconen, alles dat siliconen bevat, past niet in de buurt van houtbewerkingsmachines of gereedschappen vanwege het gevaar van kruisbesmetting van afwerkingsoppervlakken.
@Graphus - Ik heb net die apocriefe verwijzing naar kerosine in WD-40 verwijderd. (Als het * inderdaad * een goede hoeveelheid van een dergelijke zwaardere koolwaterstof bevatte, zou het waarschijnlijk langer werken!) Bedankt dat je erop hebt gewezen.
* "Als het een flinke hoeveelheid van een dergelijke zwaardere koolwaterstof zou bevatten, zou het waarschijnlijk langer werken!" * Daarvoor is het laatste ingrediënt (vaseline / vaseline) toegevoegd aan de 40e versie. Bij gebruik als roestwerend middel, wat eigenlijk was waarvoor het zogenaamd was ontwikkeld, was een veel substantiëlere laag dan gewoonlijk wordt achtergelaten op de manier waarop het bedoeld was om te worden gebruikt, en bij die laagdikte werkt het net zo goed als iets zoals Boeshield maar ten koste van een olieachtig oppervlak. Ze konden ermee wegkomen, want het maakte niet uit of de huid van Atlas-raketten vettig was :-)
kguay
2016-12-13 20:52:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je kunt was / olie gebruiken zoals anderen hebben voorgesteld (Lie-Nielsen verkoopt Jojoba-olie die goed lijkt te werken).

Ik zou ook aanraden om een ​​herbruikbaar silicagelbusje een>. Dat trekt het vocht uit de lucht, waardoor je gereedschapskist / gereedschapskist / gereedschapskast droog blijft. Zodra de silicagelballetjes in het blik oranje worden, kun je het een paar uur in de oven op laag zetten om het uit te drogen. Ik heb hier heel veel geluk mee gehad (je kunt ook de silicagel "niet eten" -pakketten verzamelen en gebruiken die in verpakt voedsel zitten (hoewel deze voor zover ik weet niet kan worden geregenereerd).

Blijkbaar kunnen alle droogpakketten in een lage oven worden geregenereerd, zolang ze maar silicagel bevatten. Maar bij een deel degradeert het wikkelmateriaal tijdens het bakken, dus het is aan te raden om ze open te snijden, het 'papier' weg te gooien en de silica los te drogen.
aaron
2016-12-12 20:55:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

de eerste stap bij het voorkomen van roest is het schoonhouden van gereedschap. Zo schoon mogelijk, in ieder geval voorkomen dat stof / houtdeeltjes zich ophopen. Hout houdt vocht vast en vocht in de buurt van metaal zal uiteindelijk door alle organische coatings heen werken. Daarom bewaar ik al mijn handgereedschap in een kast.

Alexander Gruber
2019-03-12 08:30:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb veel geluk gehad met Glide-cote. Over het algemeen is het voor tafelzagen, maar ik gebruik het op handgereedschap dat ik in mijn buitenwinkel (overdekte maar niet vochtige) winkel hang. Drie lagen lijken maanden te werken, uitgaande van onregelmatig gebruik.

Ik ben een groot voorstander van het gebruik van was of op was gebaseerde producten (in plaats van oliën en vetten) als roestbescherming op zowel ijzeren als stalen oppervlakken en vermoedelijk is Glide-cote gebaseerd op was. Ik weet niet wat de algemene verkoopprijs ervan is, maar er zijn zeker goedkopere manieren om een ​​beschermend wasmiddel toe te voegen ^ _ ^


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...