Vraag:
Kan ik een tafelzaag effectief gebruiken om kromgetrokken hout recht te trekken?
whatsisname
2015-03-17 20:47:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb verschillende grenen planken die ik voor een tafel wil gebruiken, maar veel daarvan zijn kromgetrokken en ik heb ze recht nodig. Deze worden gebruikt voor poten en ondersteuningselementen, dus ze hoeven alleen goede randen te hebben, en cupping is geen probleem.

Hoewel een baan meestal gereserveerd is voor een randverbinder, is er een manier waarop ik kan rechttrekken de planken met mijn tafelzaag? De voorraad heeft ongeveer een jaar in mijn kelder gestaan, dus het zou op dit moment voldoende droog moeten zijn.

Een antwoord:
dfife
2015-03-17 20:54:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn een aantal manieren om dit te doen

  1. Maak een "in feed" en "out feed" -hek voor de tafelzaagafrastering (zie http: //www.woodworkingtips .com / etips / 2005/01/28 / wb /). De invoer is iets smaller, dus als het werk erdoorheen gaat, snijdt het het bord en moet het aan de andere kant plat uitkomen, ervan uitgaande dat de uitvoer evenwijdig is aan het blad.
  2. Bevestig de kromgetrokken plank aan een plank met een bekende rechte rand en verwijs vervolgens de bekende rechte rand tegen de afrastering. ( http://woodworking.about.com/od/woodworkingplansdesigns/ss/JointerJig.htm)
  3. Net als bij nummer 2, bevestig het kromgetrokken bord aan een ander bord dat erin schuift de verstekgleuf. Ervan uitgaande dat de verstekgleuf parallel is aan het blad, zullen de sneden recht zijn.

Ik heb beide geprobeerd. # 1 is kieskeurig omdat je de zaagsnede vast moet krijgen met de "uitvoer" -zijde. Het werpt ook VEEL stof naar je terug. # 2 is veel gemakkelijker, maar je bent beperkt in de lengte van de plank die je kunt rechttrekken. Zowel # 2 als # 3 kunnen worden gebruikt met spanklemmen om het werkstuk vast te zetten (of zelfs met schroeven, op voorwaarde dat ze vrij zijn van het blad).

Beiden waren zo vervelend dat ik uiteindelijk een frees kocht. Het is nu mijn favoriete tool in de winkel!

Kunt u de twee technieken in uw antwoord kort beschrijven of de belangrijkste punten ervan aanhalen? Als het vlees en de aardappelen van een antwoord links zijn naar externe bronnen, wordt over het algemeen afgekeurd alsof die links veranderen, het antwoord hier nutteloos wordt.
Kan doen, @whatsisname
@whatsisname ... haha, versla me op de vuist: D
Ik heb gezien dat # 2 bereikt werd door het bouwen van een "slee" en het gebruik van spanklemmen om het kromgetrokken bord vast te zetten. De slee hoeft niet eens een rechte rand te hebben - als u hem in een van de versteksleuven op de tafelzaag laat lopen, hoeft u alleen maar te zorgen dat de sleufgeleider recht is, wat gemakkelijk is als u een referentie die recht is bij het monteren van de slee.
Goed punt, @cathode. Ik zal mijn antwoord bewerken om dat op te nemen.
Zorg ervoor dat de klemming je board niet buigt ...
U kunt uw afrastering ook gewoon verlengen zodat deze in de invoerrichting uitsteekt; een rechte afrastering 60 "(of 90" lang, of wat dan ook) lang werkt heel goed voor het rechttrekken van lange planken. U laat het werkstuk gewoon tussen de lange aanslag en het blad lopen. Als uw werkstuk nog langer is dan uw "invoer" -aanslag, kunt u het (het werkstuk) naar behoefte bufferen met vastgeplakte of warmgelijmde boren, houtspaanders of wat dan ook.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...