Vraag:
Hoe verleng je een gefreesde sponning naar de binnenhoeken van een kastdeur of ander frame?
whatsisname
2015-03-17 20:59:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een kastje in mijn badkamer gemaakt en er een aantal kastdeuren voor gemaakt. Een van de kastdeuren heb ik gemaakt om een ​​matglazen inzetstuk te hebben met wat handdoeken erachter. Ik gebruikte een bovenfrees met een sponningbit met een lager om de sponning te maken om het glas in het frame te houden. Omdat het bit echter rond is, kon het niet strak in de hoeken komen. Ik heb toen een beitel gebruikt om de hoeken af ​​te werken.

Het resultaat van de hoeken was echter nergens zo dicht bij een zo goede snede als het gefreesde gedeelte. Als ik naar de deuren in mijn keuken met glazen ramen kijk, professioneel gemaakt, dan is de snede perfect inclusief de hoeken.

Is er een bepaalde techniek die beter is voor het maken van de glazen deuren? Had ik de sponningen moeten frezen voordat ik de stukken verlijmde? Of moet ik gewoon beter worden in beitelen?

Ik weet niet zeker hoe ik het anders had kunnen monteren, aangezien ik vóór de montage nog steeds hoeken zou hebben: Illustration showing rabbet troubles.

Vijf antwoorden:
Pᴀᴜʟsᴛᴇʀ2
2015-03-17 22:06:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je mijn toevoegingen aan je tekening kunt volgen, hoop ik dat dit het zal uitleggen. Als je het op deze manier bewerkt, kun je een overlappingsverbinding maken, en zou je de schone verbinding moeten hebben die je zoekt:

Way to modify the joint

Route naar het einde van het linker bord, en strek dan alleen het bovenste gedeelte van het rechter bord uit zodat het overeenkomt met de inkeping. Dit zou je de knapperige hoek moeten geven waarnaar je op zoek bent, en het geeft je ook een sterkere joint. Gebruik wat kleine pluggen als je de kracht nog meer wilt verbeteren.

enter image description here

Ik denk dat de meeste mensen dit een lap joint noemen. Geweldige suggestie.
@BrownRedHawk ... Ayup! Ik kan vaak visualiseren wat ik wil doen, maar onthoud de naam niet altijd. Ik denk dat oldtimers me inhalen! Argh!
Ik denk dat je dan zou kunnen zeggen dat ik youngtimers heb. Ik wist gewoon hoe ik het moest noemen, maar had er niet per se over nagedacht! Die overlapverbinding zou zorgen voor een ongelooflijk sterk paneel, zelfs over verstek denk ik!
Dit is een goede manier om het te doen. Ik heb er nooit aan gedacht om het op deze manier te doen.
Merk op dat dit voor in massa geproduceerde meubels een * veel * aantrekkelijkere manier is om dingen te doen. Het linkse stuk kan in zeer lange lengtes worden gefreesd en vervolgens gewoon op lengte worden gesneden. Het rechter stuk moet op lengte worden gesneden en vervolgens ook de uiteinden worden gefreesd - maar het is nog steeds doodeenvoudig om te doen met een geautomatiseerde installatie.
keshlam
2015-03-18 02:04:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb het ook niet geprobeerd, maar:

1) Er zijn veerbelaste "hoekbeitels" die zogenaamd helpen om deze vierkant te maken.

2) Ik heb gezien mensen melden dat ze de vierkante buitenbeitel van een boorkop gebruiken als een zelfgemaakte versie daarvan.

Als je het met de hand doet, onthoud dan dat de eerste stap is om de beitel te gebruiken om "je lijnen te definiëren", eventueel met een liniaal om te helpen, en ga dan terug naar die regels; herhaal totdat je de gewenste diepte hebt bereikt.

Ik zie de hoekbeitels niet vaak worden gebruikt, maar ik vind ze erg handig. We gebruikten ze voor het uithangen van scharnieren bij het bouwen van deuren het vaakst.
BrownRedHawk
2015-03-17 21:03:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Uitgaande van onder een hoek van 45 °, heb ik de sponning in twee richtingen zien snijden, de eerste is zoals je hebt beschreven. De tweede is dat de sponning wordt gesneden voordat deze wordt gemonteerd. Op deze manier kun je door de snede heen, en niet eindigen met een halfronde uiteinde / hoek.

Probeer de volgende keer, met zorgvuldige meting en planning, de sponning door te snijden voordat je ze in elkaar zet.

Zo ja anders worden stukken samengevoegd, een scherpe beitel komt het meest voor, maar er zijn ook een aantal vierkante of rechthoekige ponsen voor dergelijke toepassingen.

De hoek kan worden ingekerfd met een rechte rand en het afval kan worden verwijderd met een beitel.

Ik weet niet zeker hoe het snijden vóór de montage me zou hebben gered, ik heb een illustratie toegevoegd om te laten zien waarom.
Bedankt voor de illustratie. Ik dacht aan 45 graden mijten.
Patrick Wingert
2017-02-23 07:39:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In mijn geval hebben we de deur gemonteerd met behulp van zakgaten voor montage. Rende toen rond de binnenrand met een sponningbit en liet ons met afgeronde hoeken achter. Ik heb toen een beitel gebruikt om kleine loodrechte inkepingen op het afgeronde deel te snijden en ook de voorrand van de ronde op het loodrechte deel van de boormachine gebeiteld (het is meestal vrij klein en een parallelle beitelaanval zou het moeten schoonmaken. beitel met de afschuining naar beneden (om de diepte te regelen) om deze kleine plakjes uit te snijden en dan tot slot een opruiming van de hoek van de sponning met wat fijne details met de beitel. Herhaal met de resterende drie hoeken. Dit is effectief voor kleine projecten. Voor meerdere kopieën zoals fotolijsten kun je een groot stuk maken en een klein sponningbit gebruiken in de mal.

Carl Carlson
2017-02-28 05:28:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je kunt het met een router doen ALS je elk stuk routeert voordat je het gaat monteren. Leid de lange zijde met het gewenste profiel en frees vervolgens de verborgen uiteinden met een bit die het omgekeerde profiel produceert. Deze bits worden een cope en stick-set genoemd.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...